Zamestnanci mesta Göteborg budú testovať šesťhodinový pracovný čas

NETKY.SK • 9 Apríl 2014, 16:40 • 2 min
Zamestnanci mesta Göteborg budú testovať šesťhodinový pracovný čas

ŠTOKHOLM - Zamestnanci druhého najväčšieho švédskeho mesta Göteborg budú najmenej jeden rok pracovať len šesť hodín denne za plný plat v rámci testu, ako sa zmena pracovných hodín prejaví vo väčšej efektívnosti práce, menšej práceneschopnosti a v konečnom dôsledku i v šetrení zdrojov sociálneho systému.

slovakia

left justify in out

"Domnievam sa, že nastal čas dať tomu vo Švédsku šancu," uviedol pre švédske noviny vychádzajúce v angličtine, The Local, zástupca starostu Göteborgu Mats Pilhelm z Ľavicovej strany (V). Pilhelm vysvetlil, že zamestnanci radnice budú rozdelení do dvoch skupín, pričom za rovnaký plat bude jedna skupina pracovať šesť hodín denne a druhá bude mať 40-hodinový pracovný týždeň.

 

"Obe skupiny potom porovnáme a zistíme, v čom sa líšia. Dúfame, že zamestnanci budú menej práceneschopní a budú sa lepšie cítiť duševne i fyzicky po odpracovaní kratších pracovných zmien," konštatoval predstaviteľ radnice. Ďalej vysvetlil, že opatrenie môže prispieť k vytvoreniu väčšieho počtu pracovných miest a zefektívneniu práce, pretože počas dlhších pracovných zmien sa prejavuje väčšia únava a menšia výkonnosť. V niektorých odvetviach ako je starostlivosť o starých ľudí nie je podľa predstaviteľov Ľavicovej strany problémom nedostatok zamestnancov, ale to, že pracujú dlhé hodiny.

 

Opoziční poslanci v mestskom zastupiteľstve označili rozhodnutie radnice za populistické a načasované pred voľbami. Pilhelm tvrdí, že na zavádzaní šesťhodinového pracovného času pracujú dlhodobo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies