Zamestnanci justície si nateraz polepšia o 90 eur v hrubom

NETKY.SK • 8 Apríl 2015, 18:32 • 2 min
Zamestnanci justície si nateraz polepšia o 90 eur v hrubom

BRATISLAVA 8. apríla (SITA) – Zamestnanci justície si v prvých šiestich mesiacoch tohto roka priemerne polepšia o viac ako 90 eur mesačne v hrubom.

slovakia

left justify in out

Na základe dohody s ministrom financií Petrom Kažimírom o úprave rozpočtu justície a plánovaných úsporných opatreniach v rezorte spravodlivosti o tom informoval predstaviteľov justičných odborárov minister spravodlivosti Tomáš Borec. Ministri o dohode informovali po dnešnom rokovaní vlády. Tento rok pôjde do justície navyše 21 miliónov eur, 24 miliónov oproti plánom rezort justície získa v budúcom roku a bude to zahrnuté už aj vo východiskách budúcoročného štátneho rozpočtu.

 

V tlačovej správe, ktorú agentúre SITA poskytla hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová, sa uvádza, že navýšením rozpočtu sa zabezpečí dorovnanie priemernej výšky platu na úroveň roku 2014, keďže v dôsledku prijatých úsporných opatrení v roku 2015 klesla. Zároveň dôjde k jej navýšeniu v súvislosti s priznanou výškou valorizácie. Priemerné platy štátnych zamestnancov v súdnictve tak iba vďaka tomuto opatreniu stúpnu z vlaňajších 697 eur na 712 eur od 1. júla. Súčasťou dohody o zvýšení rozpočtu sú aj úsporné opatrenia. Výnosy z úsporných opatrení sa použijú na ďalšie zvýšenie ocenenia práce zamestnancov na súdoch. Nejde pritom o platy sudcov ale o platy asistentiek súdov, zamestnankýň podateľní, informačných centier, účtovníčky, hospodárky, rozpočtárky, vyšších súdnych úradníkov, probačných a mediačných úradníkov či tajomníčky senátov, zdôraznila Donevová. Napriek tomu, že výšku úsporných opatrení v tomto momente nie je možné presne určiť, minister spravodlivosti vyčlení na prvých šesť mesiacov tohto roka prostriedky na odmenu každého zamestnanca v priemere 500 eur. Na predsedov jednotlivých súdov bude zároveň apelovať, aby žiadni zamestnanci nedostali menšie odmeny ako 300 eur, čo za jeden mesiac predstavuje 50 eur na zamestnanca. O rovnaké ohodnotenie nad rámec riadnych platov sa bude MS SR v závislosti od vývoja hospodárenia kapitoly usilovať aj v druhom polroku, uvádza sa v tlačovej správe. 

 

Predsedníčka Odborového zväzu justície (OZJ) SR Marta Božková uviedla po rokovaní s ministrom Borecom pre agentúru SITA, že zobrali informácie o dohode ministrov na vedomie. Predstavitelia zväzu prítomní na rokovaní podľa nej ocenili doterajšie snahy a prístup ministra spravodlivosti Tomáša Boreca pri hľadaní riešenia a plnení požiadaviek zamestnancov rezortu. Zároveň zdôraznila, že o ďalšom postupe odborov, a teda aj o tom, či hrozí naďalej štrajk, sa rozhodne na rokovaní Rady predsedov OZJ SR na budúci týždeň v Omšení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies