Zamestnanci firmy RCC v Prakovciach protestujú, výplaty nemajú od decembra

NETKY.SK • 26 Február 2015, 12:41 • 2 min
Zamestnanci firmy RCC v Prakovciach protestujú, výplaty nemajú od decembra

PRAKOVCE - Niekoľko desiatok zamestnancov firmy Railway Casted Components (RCC), a. s., v Prakovciach dnes prišlo pred sídlo spoločnosti protestovať, keďže niektorí z nich už svoje výplaty nevideli od decembra.

slovakia

left justify in out

Na 60 % tu momentálne pracuje viac ako 300 ľudí, na plný pracovný úväzok ostalo len 38 z celkového počtu 372 zamestnancov.
     

„Nemáme výplaty už od decembra, je to celé podvod, nehovoria pravdu, vždy sa len vykrúcajú. Keď chceli od nás robotu, tak sme robili a teraz, keď majú platiť, tak neplatia. Robil som ešte v decembri aj v januári, ale peniaze som nevidel. Keď nič iné, tak aspoň ukážeme cestu iným, že sa nemajú vzdávať,“ uviedol pre TASR jeden zo zamestnancov spoločnosti Jaroslav Klekner.
      

V gelnickom okrese je momentálne 20-% nezamestnanosť a pozastavenie výroby v jednej z najväčších fabrík v regióne je podľa protestujúcich veľmi zlou správou. „Chcem svoje peniaze, preto som tu, jednoducho sa nedá žiť tri mesiace bez výplaty. Ja som doma od novembra, pár dní som od vtedy robila. Každý z nás, kto sem prišiel, verí, že sa týmto niečo zmení, ale nevieme, ako to bude s firmou, pretože s nami nikto nekomunikuje. Ja si myslím, že ešte mám budúcnosť, pretože si viem nájsť prácu, ale je tu mnoho ľudí, ktorí s tým budú mať určite problém,“ zdôraznila Monika z Gelnice, ktorá do RCC nastúpila hneď po skončení školy. 
     

Zamestnancov podľa ich vlastných slov dokonca ani nepustia do spoločnosti, aby si prevzali svoje veci. „Je to jeden veľký nezmysel a podvod, každý to vidí, každý má oči a nič sa s tým nedeje. Už ani od rodín si nemôžeme požičať peniaze, z čoho máme žiť? Doteraz som prežíval zo vzduchu, ale už ani z toho sa nedá žiť,“ konštatoval Blažej Gotsch. Podľa neho je veľmi dobré, že ľudia dnes prišli a prejavili svoju nespokojnosť a o svoje peniaze bojujú aspoň takýmto spôsobom. Naposledy tento žeriavnik odpracoval dva dni v januári a odvtedy je doma. Na výplatu nedostal ani spomínaných 60 %.
      

„Ešte šťastie, že moja manželka pracuje, tak máme aspoň jeden príjem, ale nie je to bohviečo. Chceme, aby nám dali robotu, ktorú sme mali, a aj ju zaplatili. My ani nevieme, aká tá situácia je, pretože s nami nikto nekomunikuje,“ konštatoval ďalší zo zamestnancov. Ľudia podľa ich slov ani nemôžu dať výpoveď a začať si hľadať novú prácu, pretože by prišli o odstupné. Tvrdia, že vedenie spoločnosti ich ťahá za nos. „Tu je veľmi ťažké nájsť prácu, jediné, čo nám potom ostane, je ísť na úrad práce,“ uzavrel ďalší z pracovníkov.
      

Odborári od zhruba 10. hodiny rokovali s vedením spoločnosti. O otvorení nového závodu na výrobu odliatkov pre železničný priemysel v Prakovciach informoval manažment spoločnosti v apríli 2013. Vtedy premiér Robert Fico a vtedajší minister hospodárstva Tomáš Malatinský podpísali Memorandum o porozumení so spoločnosťou Tatravagónka, a. s., Poprad, ktorá požiadala o investičnú pomoc takmer 10 miliónov eur. Štátna pomoc predstavovala daňovú úľavu vyše 4,3 milióna eur, príspevok na vytvorenie pracovných miest v sume viac ako 3,1 milióna eur a dotáciu na nákup dlhodobého majetku 2,5 milióna eur.
      

„Tá situácia je žiaľ veľmi zlá, dnes sme uzavreli rokovanie s tým, že zamestnávateľ je ochotný túto situáciu riešiť a aj rieši, hľadá kroky ako ďalej. Má vízie, ktoré chce urobiť, zamestnancom firma prisľúbila, že do konca budúceho mesiaca sa dozvedia, či nastúpia do práce a budú pracovať ďalej, alebo firma skončí,“ uviedol po rokovaní pre médiá člen predsedníctva Odborového zväzu KOVO Ján Šlauka. Vedenie spoločnosti podľa neho tvrdí, že peniaze na mzdy zamestnancov na účtoch nemá, a to aj napriek dotáciám, ktoré by mali firme chodiť od štátu. „Pýtali sme sa, ako dlho bude trvať, kým ľudia dostanú aspoň nejaké peniaze, nevedeli nám povedať. Je mi ľúto, že vedenie RCC neprišlo pred zamestnancov a neoznámilo osobne týmto ľuďom, čo s nimi bude, aká je situácia,“ konštatoval Šlauka s tým, že rokovania odborárov budú pokračovať.
     

RCC si podľa vyjadrenia riaditeľky Iriny Milevy uvedomuje situáciu, v akej sa ocitli jej zamestnanci. Ale firma od konca roka 2014 nedisponuje dostatočnými finančnými prostriedkami, ktoré by jej umožnili vyplatiť mzdy. Zo schválenej štátnej pomoci na úrovni 10 miliónov eur spoločnosť doteraz vyčerpala 32 %, pričom všetky tieto prostriedky boli podľa riaditeľky použité na mzdy v novovytvorených pracovných pozíciách. „Situácia, v akej sa ocitla firma a jej zamestnanci, je dôsledkom rusko-ukrajinského konfliktu, západných sankcií voči Rusku a následných obrovských výkyvov kurzu rubľa. Stretli sa tu všetky možné zlé faktory, s ktorými nikto pri rozbehu fabriky nemohol počítať,“ zdôraznila Mileva. Na ďalšie otázky novinárov reagovať odmietla a odmietla tiež vystúpiť pred nespokojnými zamestnancami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona