Zamestnanci dvoch hencovských spoločností vstúpili do ostrého štrajku

NETKY.SK • 25 August 2010, 08:22 • 2 min
Zamestnanci dvoch hencovských spoločností vstúpili do ostrého štrajku

Zamestnanci dvoch hencovských spoločností vstúpili do ostrého štrajku

slovakia

left justify in out

Viac ako 300 zamestnancov spoločností Kali Agro, s. r. o., a SLO.VI, s. r. o., so sídlom v Hencovciach (okres Vranov nad Topľou) dnes vstúpilo do ostrého štrajku. Dôvodom pre tento krok je nespokojnosť pracovníkov so mzdovými podmienkami. Adekvátne zvýšenie platov podľa ich požiadaviek sa nepodarilo dohodnúť odborom so zástupcami hencovských firiem ani po dnešnom dopoludňajšom rokovaní.  
"Dnešné rokovanie dopadli nedohodou, zamestnávateľ ponúkol podmienky, ktoré sú pre nás neprijateľné. Určité navýšenie miezd ponúkol, ale je podmienené plnením noriem a dochádzkou. Podmienky sú však tak tvrdé, že zamestnanci ich odmietli akceptovať, lebo sú podľa nich nesplniteľné," informoval predseda odborového zväzu (OZ) KOVO Emil Machyna. Ako dodal, odbory po niekoľkých predošlých neúspešných rokovaniach, kedy požadovali 2-% nárast platov a zavedenie vyplácania variabilných zložiek mzdy, vo svojich požiadavkách pritvrdili. "Požadujeme navýšenie miezd mesačne o 50 eur pre každého v tarife, alebo aj vo variabilných zložkách mzdy, ale pri podmienkach, ktoré budú pre nás prijateľné. S manažmentom sme o týchto požiadavkách ochotní rokovať naďalej," doplnil Machyna.
Zamestnanci vstúpili do štrajkovej pohotovosti pre nespokojnosť s pracovnými podmienkami v Hencovciach ešte 7. júla tohto roka. Ich nespokojnosť súvisela s platmi, ktoré sa pohybujú asi na úrovni 320 eur v hrubom vyjadrení. Požadovanú zmenu miezd však nepriniesli viaceré rokovania odborov a zamestnávateľa ani za prítomnosti sprostredkovateľa určeného Ministerstvom práce sociálnych vecí a rodiny SR.
Člen predsedníctva OZ KOVO Jozef Balica uviedol, že počas posledných rokovaní došlo k istým ústupkom zo strany zamestnávateľa, pre zamestnancov však boli nepostačujúce, a preto začali zbierať podpisy na podporu ostrého štrajku.
Ostrý štrajk sa dnes začal po ukončení dopoludňajšej pracovnej zmeny. Je neobmedzený a potrvá do odvolania, pokiaľ sa odbory nedohodnú so zamestnávateľom na prijateľných kompromisných riešeniach. Zástupca spoločností dnes novinárom v Hencovciach svoje stanovisko k situácii v závode neposkytol.  
Kali Agro a SLO.VI majú talianskeho vlastníka a zaoberajú sa textilnou výrobou. Rovnako vlastní aj ďalšiu prevádzku v Humennom, odkiaľ na jeseň minulého roka prešlo okolo 60 zamestnancov do hencovských prevádzok.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona