Zamestnanci Arrivy Michalovce vyhlásili štrajkovú pohotovosť

NETKY.SK • 30 Máj 2014, 14:12 • 2 min
Zamestnanci Arrivy Michalovce vyhlásili štrajkovú pohotovosť

MICHALOVCE - V štrajkovej pohotovosti sú od dnešného dňa zamestnanci spoločnosti Arriva Michalovce, ktorá zabezpečuje autobusovú dopravu vo viacerých okresoch Dolného Zemplína.

slovakia

left justify in out

Rozhodli sa ju vyhlásiť po poslednom kole kolektívneho vyjednávania medzi odborármi a zástupcami zamestnávateľa. Ani na ňom sa totiž nedohodlo zvýšenie miezd, ktoré si nárokujú pracovníci spomínaného prepravcu.
     

"Vyhlásenie štrajkovej pohotovosti je výrazom nespokojnosti zamestnancov spoločnosti Arriva Michalovce s doterajším priebehom kolektívneho vyjednávania, ktoré sa bude ďalej realizovať už aj za účasti sprostredkovateľa," uviedol pre TASR člen predsedníctva Odborového zväzu KOVO Jozef Balica. Sprostredkovateľ vzíde podľa jeho slov zo vzájomnej dohody rokujúcich strán, alebo im ho pridelí Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR. 
     

Odborári požadujú pre zamestnancov Arrivy zvýšenie platov o 60 eur brutto. "Treba podotknúť, že k 20-eurovému zvýšeniu už došlo na základe vyššej kolektívnej zmluvy. Na podnikovej úrovni sa tunajšia odborová organizácia teda snaží o zvýšenie miezd o ďalších 40 eur v hrubom," konkretizoval Balica.  
     

Generálny riaditeľ akciovej spoločnosti Arriva Michalovce Gejza Sačko pre TASR uviedol, že požiadavky odborárov súvisiace s úpravou miezd sú privysoké. "Sme stále ochotní rokovať, len zatiaľ nepadol žiadny ústupok zo strany odborárov," podotkol Sačko. Firma chcela na ostatnom - štvrtkovom (29.5.) stretnutí so zástupcami zamestnancov rokovať o úprave platov iba pre vodičov prímestskej dopravy. Odborári, ktorí požadujú paušálne zvýšenie miezd pre všetkých zamestnancov, tento návrh odmietli.     
     

Balica v tejto súvislosti poznamenal, že niektorí pracovníci spomínaného prepravcu majú problém zabezpečiť si zo svojho platu základný životný štandard. "Čisté mzdy vodičov sa pohybujú na úrovni 550, 600 eur mesačne, čo zďaleka nevystihuje prácu vodiča, ktorý má zodpovednosť za ľudské životy." V súvislosti so štrajkovou pohotovosťou poznamenal, že nejde o štrajk samotný. "Znamená vyjadrenie podpory vyjednávačom za zamestnancov a celkovej pripravenosti na ďalšie radikálne kroky," poznamenal s tým, že pokiaľ nepríde k dohode ani pred sprostredkovateľom, vystrieda ho pri rokovaní takzvaný rozhodca. Do úvahy prichádza aj krajná možnosť, a tou je ostrý štrajk.  
     

Prvé kolo kolektívneho vyjednávania prebehlo v spoločnosti Arriva, ktorá zamestnáva približne 400 ľudí, 23. apríla tohto roka. Následne sa konalo stretnutie so zamestnancami, ktorí požiadavku na zvýšenie miezd podporili. Druhé kolo vyjednávania sa uskutočnilo 13. a to ostatné vo štvrtok 29. mája. Termín ďalšieho, už za účasti zmieneného sprostredkovateľa, zatiaľ nie je známy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies