Zamestnanci Arrivy Michalovce dostanú vyššie mzdy

NETKY.SK • 5 August 2014, 14:53 • 2 min
Zamestnanci Arrivy Michalovce dostanú vyššie mzdy

MICHALOVCE - Odborári a spoločnosť Arriva v Michalovciach, ktorá zamestnáva približne 400 ľudí, sa dohodli na znení kolektívnej zmluvy pre tento rok.

slovakia

left justify in out

Ako v utorok agentúru SITA informoval člen predsedníctva OZ KOVO Jozef Balica, dohodli sa na zvýšení hrubej mesačnej mzdy vodičov o 35 eur. Ostatní zamestnanci budú mať platy zvýšené o päť percent. Odvolali aj štrajkovú pohotovosť, ktorú vyhlásili 30. mája na podporu svojich požiadaviek.

 

Ako uviedol Balica, zabral najmä jeho argument, aby zamestnávatelia prihliadli aj na sociálny rozmer mzdy. Čisté mzdy vodičov sa pohybujú okolo 550 až 600 eur mesačne, čo zďaleka nevystihuje prácu vodiča, ktorý má zodpovednosť za ľudské životy. Ostatní servisní pracovníci majú mzdy ešte nižšie a nedosahujú priemerné mzdy v tomto odvetví. Balica poznamenal, že niektorí pracovníci majú problém zabezpečiť si zo svojho platu základný životný štandard, ktorý je zaručený ústavou. 

 

Pôvodne odborári požadovali zvýšenie hrubej mzdy o 60 eur a po neúspešnom kolektívnom vyjednávaní vyhlásili koncom mája štrajkovú pohotovosť. Zo svojej požiadavky neustúpili, len sa dohodli, že pri vyjednávaní na rok 2015 budú požadovať zvýšenie miezd o ďalších 25 eur. Balica ocenil korektný postoj zamestnávateľa, ktorý nevyvíjal na zamestnancov žiaden nátlak, aj keď vyhlásili štrajkovú pohotovosť a nezaznamenali ani náznaky šikanovania. Generálny riaditeľ akciovej spoločnosti Arriva Michalovce Gejza Sačko pre agentúru SITA potvrdil, že uzavreli s odborármi dohodu. Povedal, že zvýšenie miezd nebude mať negatívny dopad na spoločnosť. 

 

ARRIVA, a.s., Michalovce je samostatný právny subjekt, majoritným akcionárom spoločnosti je EUROBUS – INVEST Regionális Kozlekedés Fejlesztési Zrt, Budapešť, ktorý vlastní 60,14 % akcií, Fond národného majetku SR vlastní 39,86% akcií. Okrem sídla spoločnosti podnikateľskú činnosť vykonáva v dopravných závodoch v Trebišove, Kráľovskom Chlmci a Sobranciach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies