Zamestnanca továrne v Číne odsúdili na doživotie za otravu knedličiek

NETKY.SK • 20 Január 2014, 10:17 • 2 min
Zamestnanca továrne v Číne odsúdili na doživotie za otravu knedličiek

PEKING - Na doživotné väzenie odsúdil dnes čínsky súd muža za otrávenie mrazených knedličiek pred vyše šiestimi rokmi v továrni, kde pracoval.

slovakia

left justify in out

Spôsobil tak ochorenie štyrom čínskym a deviatim japonským spotrebiteľom a ďalší nárast napätia medzi oboma krajinami. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Súd v severočínskom meste Š'-ťia-čuang uznal Lu Jüe-tchinga (39) za vinného z pridania nebezpečných látok do potraviny, uviedla to v správe čínska štátna tlačová agentúra Sinchua.

Lu, ktorý pracoval v potravinárskom podniku Tchien-jang, podľa súdnych dokumentov "dúfal, že pritiahne pozornosť svojich šéfov a tí mu zvýšia plat", keď vstrekne insekticídy do mrazených knedličiek. V období od októbra do decembra 2007 trikrát tajne vkĺzol do

Po zverejnení správ o otravách najprv čínske bezpečnostné a inšpekčné orgány obviňovali Japonsko zo "sabotáže" a kontaminovania knedličiek.

Vyhlásenie rozsudku prišlo v čase zhoršovania vzťahov medzi dvoma najväčšími ázijskými ekonomikami. Napätie sa týka najmä sporu okolo skupiny ostrovov vo Východočínskom mori, na ktoré si nárokujú obe krajiny, a tiež minulomesačnej návštevy japonského premiéra Šinza Abeho v spornej svätyni na pamiatku vojnových obetí.

Čínska polícia zadržala Lu Jüe-tchinga v marci 2010. Muž sa k zločinu priznal počas súdneho procesu v júli 2013 a vyjadril ľútosť, že spôsobil ľuďom ochorenie.

Pri dnešnom vyhlasovaní verdiktu boli prítomní aj predstavitelia japonského veľvyslanectva v Pekingu.

Škandály okolo bezpečnosti potravín - od mliečnych výrobkov kontaminovaných chemickými látkami až po recyklovaný "použitý kuchynský olej" - trápia čínske firmy a poškodzujú dôveru zákazníkov v Číne aj v zahraniční.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies