Zamestnanca tajnej služby vyšetrujú pre krádež zoznamu agentov

NETKY.SK • 14 Január 2015, 15:29 • 2 min
Zamestnanca tajnej služby vyšetrujú pre krádež zoznamu agentov

BERLÍN - Nemecko vyšetruje zamestnanca svojej spravodajskej služby pre krádež zoznamu s pravými a krycími menami stoviek agentov, informovala dnes s odvolaním sa na nemenovaný zdroj tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Podľa zdroja je však zoznam neaktuálny a obsahuje oveľa menej než 3500 mien, ktoré predtým vo svojej prvej správe o záležitosti uvádzal denník Bild.
     

Väčšina agentov na zozname už nepracuje pre Spolkovú spravodajskú službu (BND), dodal zdroj s tým, že možné škody pre BND a jej agentov sú len obmedzené.
     

Zoznam má zahŕňať mená agentov oddelenia BND, ktoré má na starosti nemecké armádne jednotky počas misií v zahraničí a zhromažďuje informácie na ochranu nemeckých vojakov a ich spojencov.
     

Zdroj DPA tvrdí, že muž, ktorý zoznam odcudzil, je podozrivý z jeho predaja Spojeným štátom. Nič nenaznačuje, že by ho tiež predal tajným službám Ruska alebo Číny.
     

BND sa k správam odmietla vyjadriť, keďže prípad v súčasnosti vyšetruje prokuratúra.
     

Bild uviedol, že zoznam mien a tajných identít agentov objavili na harddisku bývalého zamestnanca BND, ktorého zatkli vlani v júli pre obvinenia zo špionáže. Muž, podľa nemeckých médií stredne postavený úradník, údajne niekoľko rokov poskytoval utajované informácie Spojeným štátom. Podľa Bildu sa vyšetrovatelia domnievajú, že Američanom odovzdal vyše 218 naskenovaných dokumentov.
     

Hoci si Nemecko pravidelne vymieňa spravodajské informácie s USA, vlaňajšie zatknutie údajného špióna ešte viac znepokojilo nemeckú verejnosť po odhaleniach o sledovaní telefonickej a internetovej komunikácie americkými tajnými službami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies