Zamestnajte sa v automobilke a máte vyhraté! Treba si len správne vybrať

NETKY.SK • 30 November 2017, 07:44 • 2 min
Zamestnajte sa v automobilke a máte vyhraté! Treba si len správne vybrať

BRATISLAVA – Momentálna situácia na trhu práce sa mierne komplikuje, pretože slovenské automobilky nemajú dosť zamestnancov. Prilákať sa ich teda snažia najmä štedrými platmi.

slovakia

left justify in out

Automobilky bojujú za každého jedného zamestnanca, pretože pociťujú obrovský nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. Aj keď je práca v tomto odvetví podobná, odmeňovanie sa líši. Slovenské automobilky sú mimoriadne štedré k svojim zamestnancom. Na základe výročných správ bratislavského Volkswagenu, trnavského PSA a žilinskej Kie rozdiely v mzdách, odvodoch, odmenách, bonusoch a rôznych sociálnych príspevkov môžu dosiahnuť tisíce eur.

 

img

 

Najštedrejšou automobilkou na Slovensku je Volkswagen. V tesnom závese za ním sa umiestnila Kia a tretie miesto obsadila PSA. Podľa údajov nemecká spoločnosť VW v minulom roku vynaložila približne 32-tisíc eur na jedného svojho zamestnanca. V žilinskej fabrike náklady dosiahli 25,5-tisíca eur a PSA zaplatila na mzdových nákladoch a odvodoch necelých 18-tisíc eur.

 

img

 

Rôzne ohodnotenie v týchto spoločnostiach, ktoré pôsobia v odlišných regiónoch Slovenska, by podľa analytika Nadácie F. A. Hayeka Martina Reguliho nemali byť rovnaké, no na druhej strane odrážajú dosahovanú produktivitu práce, respektíve tržby, aké je schopné závod vygenerovať za rok.

 

Celkové náklady na jedného zamestnanca vo VW predstavovali v roku 2016 5,3% z celkových tržieb, čo v porovnaní s poslednými 5 rokmi nárast o 1,3%. V PSA sa mzdové náklady pohybovali na hranici 3%, čo predstavuje dokonca mierny pokles oproti ostatným rokom.

 

Hovorca PSA Peter Švec uviedol, že do úvahy treba brať celkové odmeňovanie kmeňových, ako aj agentúrnych zamestnávateľov, vrátane poskytovaných benefitov. „Priemerná mzda za rok 2016 reálne vyplatená je porovnateľná aj s ostatnými automobilkami,“ povedal Švec, ktorý zároveň pripomenul kolektívnu zmluvu, ktorá zabezpečí navýšenie miezd svojim pracovníkom o 6,3%.

 

img

 

Nástupný plat pre nekvalifikovaných robotníkov tak začína na 890 eurách (v hrubom) a ďalšie výhody ako napríklad dovolenkový a vianočný príspevok, po roku odmenu za hospodárske výsledky a majú možnosť prilepšiť si aj vďaka nadčasom. Priemerná mzda výrobných zamestnancov v roku 2016 bola v trnavskom závode vlani 1007 eur. Podľa Šveca môžu pracovníci využívať taktiež aj štedré benefity v rámci sociálneho programu.

 

Podmienky v bratislavskom VW sú bezkonkurenčne lepšie ako v Trnave. Nástupný plat je tu v priemere až o 100 eur vyšší a navyše je tu možnosť rýchlejšieho kariérneho rastu do vyšších mzdových tried, ktoré sa postupne zvyšujú o asi 10%. Priemerná mzda vo VW v súčasnosti dosahuje 1790 eur. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies