Zamestanci dvoch hencovských firiem vstupujú do ostrého štrajku

NETKY.SK • 16 August 2010, 12:42 • 2 min
Zamestanci dvoch hencovských firiem vstupujú do ostrého štrajku

Zamestanci dvoch hencovských firiem vstupujú do ostrého štrajku

slovakia

left justify in out

Zamestnanci spoločností Kali Agro, s. r. o., a SLO.VI, s. r. o., so sídlom v Hencovciach, Vranov nad Topľou, ktorí nie sú spokojní so mzdovými podmienkami, vstupujú do ostrého štrajku. Na stretnutí s novinármi v Prešove o tom dnes informovali člen predsedníctva OZ KOVO Jozef Balica a predsedníčka odborovej organizácie, ktorá zastupuje zamestnancov v oboch firmách Jana Polaščíková.
      "Ostrý štrajk sa začína 24. augusta po ukončení dopoludňajšej pracovnej zmeny. Zamestnancov znovu oboznámime situáciou a následne sa ukončí práca vo výrobných prevádzkach. Štrajk je neobmedzený a potrvá do odvolania, pokiaľ sa nedohodneme so zamestnávateľom na prijateľných kompromisných riešeniach. Okrem toho absolvujeme aj protestný pochod obcou," uviedol Balica.
      Zamestnanci, z ktorých väčšina sú ženy, sú nespokojní predovšetkým z nízkym finančným ohodnotením. Polaščíková uviedla, že vo výrobe v priemere zarábajú 320 eur hrubej mzdy, čo je len niečo viac ako minimálna mzda. Uvedomuje si, že zamestnávateľ týmto neporušuje zákon, ale vzhľadom na náročnosť práce a podmienky je takýto plat nízky, preto žiadali 2-% navýšenie mzdy a zavedenie vyplácania variabilných zložiek platu.  
      Štrajková pohotovosť v oboch závodoch sa začala 7. júla, do kedy sa rokujúcim stranám nepodarilo dohodnúť na podmienkach kolektívnej zmluvy. Odbory preto požiadali Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR o pridelenie sprostredkovateľa.
      Balica uviedol, že počas ďalších dvoch rokovaní došlo k istým ústupkom zo strany zamestnávateľa, pre zamestnancov však boli nepostačujúce, a preto začali zbierať podpisy na podporu ostrého štrajku. Ten začiatkom augusta podporilo takmer 300 ľudí, čo podľa Balicu predstavovalo asi 95 % zamestnancov prítomných v práci.
      "Požadujeme mzdové navýšenie o 2 %, určitú motiváciu pre zamestnancov, ktorí chodia do práce a ktorí plnia normu na 100 %. Tam požadujeme prítomnostnú prémiu vo výške 25 eur a výkonnostnú prémiu v rovnakej sume," dodal Balica.
      Obaja zástupcovia odborov dnes zhodne uviedli, že do 24. augusta  sa môžu uskutočniť aj ďalšie rokovania a nevylúčili ani dohodu so zamestnávateľom.
      Riaditeľ spoločností Ondrej Milčo dnes pre TASR uviedol, že vedenie firiem sa po skončení celozávodnej dovolenky v pondelok 23. augusta, prípadne v utorok plánuje stretnúť s odborármi, nakoľko nemajú záujem, aby k štrajku došlo.
      Konštatoval, že dohody sa rodia na základe istých kompromisov a vedenie spoločností už nejaké ponúklo. Odbory však majú požiadavky, na ktoré podľa neho v súčasnej kríze v textilnom priemysle spoločnosť nemá dostatok zdrojov.
      Kali Agro a SLO.VI majú talianskeho vlastníka a zaoberajú sa textilnou výrobou. Rovnako vlastní aj ďalšiu prevádzku v Humennom, odkiaľ na jeseň minulého roka prešlo okolo 60 zamestnancov do hencovských prevádzok.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies