Zámer presadiť hmotnú zodpovednosť verejných funkcionárov podporu nezískal

NETKY.SK • 22 September 2016, 20:25 • 2 min
Zámer presadiť hmotnú zodpovednosť verejných funkcionárov podporu nezískal

BRATISLAVA - Hmotná zodpovednosti verejných predstaviteľov za nezákonné používanie verejných zdrojov a zakotvenie zásady dobrého hospodára ako základného kritéria pre posudzovanie porušenia zákonnosti za zavádzať nebude. Väčšina pléna NR SR dnes nepodporila návrh novely zákona o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci, ktorý predložili nezaradení poslanci Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková a Simona Petrík.

slovakia

left justify in out

Opoziční poslanci pripomínali, že záväzok presadiť hmotnú zodpovednosť dali pred parlamentnými voľbami v marci 2016 občanom Slovenskej republiky nielen oni, ale aj strany vládnej koalície.

 

Beblavý, Macháčková a Petrík zdôrazňovali, že už súčasná právna úprava ukladá štatutárom v súkromných obchodných spoločnostiach povinnosť "vykonávať svoju pôsobnosť s odbornou starostlivosťou a v súlade so záujmami spoločnosti". Najmä sú povinní zaobstarať si a pri rozhodovaní zohľadniť všetky dostupné informácie týkajúce sa predmetu rozhodnutia a pri výkone svojej pôsobnosti nesmú uprednostňovať svoje záujmy, záujmy len niektorých spoločníkov alebo záujmy tretích osôb pred záujmami spoločnosti.

 

Poslanci zastávajú názor, že obdobný princíp by mal platiť pri všetkých verejných predstaviteľoch nakladajúcich s verejnou mocou alebo verejnými zdrojmi, aby už nemohlo zaznievať, že je to nesprávne, ale bolo to v súlade so zákonom. "Unifikácia tohto štandardu sa dotkne aj štátnych podnikov a obchodných spoločností, v ktorých je zásadným spôsobom zainteresovaný štát," vysvetľovali navrhovatelia.

 

Pri uplatňovaní práva na náhradu škody spôsobenej verejnými činiteľmi definovanými v návrhu novely zákona mal z úradnej povinnosti konať generálny prokurátor. "Ide o zásadnú zmenu oproti súčasnej právnej úprave, ktorú možno považovať za nefunkčnú. Ako totiž ukázala analýza občianskeho združenia VIA IURIS z júla 2011, uplatnenie náhrady škody voči verejnému činiteľovi, ktorý ju spôsobil, sa realizuje minimálne, hoci zákon regres voči zodpovednému zamestnancovi predpokladá," tvrdila opozícia.

 

Generálny prokurátor mal byť na základe novely povinný konať aj v prípade riadne odôvodneného podnetu najmenej pätiny poslancov NR SR. "Zastávame názor, že poslanci parlamentu by mali mať ako zástupcovia občanov možnosť vyvinúť maximálnu iniciatívu pri podozreniach, že pri nakladaní s verejným majetkom došlo k závažným pochybeniam," vysvetlili Beblavý, Macháčková a Petrík.

 

Ich novela dávala aj možnosť verejným funkcionárom poistiť sa vo veci zodpovednosti za škodu spôsobenú pri nakladaní s majetkom hodným verejného zreteľa. Poistným krytím v takýchto poistných zmluvách však mali byť zaistené len udalosti, pri ktorých by vznikla škoda výhradne pri výkone pracovných činností týchto riadiacich zamestnancov v rozsahu ich pôsobností. V opačnom prípade by sa vystavili sankcii v sume zodpovedajúcej 12-násobku mesačného platu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies