Zámer matovičovcov zvýšiť tresty za drogy nevyšiel

NETKY.SK • 19 September 2013, 11:39 • 2 min
Zámer matovičovcov zvýšiť tresty za drogy nevyšiel

BRATISLAVA - Tresty za drogy sa nezvýšia z troch rokov na štyri. Poslanci totiž odmietli novelu Trestného zákona z dielne OĽaNO. Tresty len nedávno znížil parlament na základe návrhu z dielne ministerstva spravodlivosti.

slovakia

left justify in out

Tí, ktorí nie sú dílermi, nebudú musieť ísť do väzenia, budú môcť dostať podmienku a probačný dohľad. S týmto OĽaNO nesúhlasí a chcelo vrátiť pôvodný stav vlastnou úpravou právnej normy. Matovičovci neuspeli ani s ďalšou novelou Trestného zákona. Podľa nej mala byť každá nenávisť, ktorá viedla k spáchaniu trestného činu, trestaná rovnako. Obyčajným sa nepáči, že parlament doplnil pod osobitný motív trestné činy spáchané voči homosexuálom, ale voči ostatným sociálnym skupinám nie. Osobitným motívom sa v súčasnosti okrem iného rozumie spáchanie trestného činu z národnostnej, etnickej alebo rasovej nenávisti alebo nenávisti z dôvodu farby pleti a pre sexuálnu orientáciu. 

"Takéto nesystémové doplnenie v praxi znamená, že ak si napríklad satanista počká babičku, ktorá pôjde večer z omše a pre iné náboženské vierovyznanie jej fyzicky ublíži, bude potrestaný menej prísne ako ktorýkoľvek iný človek, ktorý fyzicky ublíži homosexuálovi, bisexuálovi alebo transsexuálovi z dôvodu jeho inej sexuálnej orientácie," argumentovalo v návrhu OĽaNO.

Podľa Obyčajných sa teda možno oprávnene pýtať, akým právom sme zákonne povýšili homosexuálov a inak sexuálne orientovaných ľudí nad ostatných. Obyčajným neprešla ani novela zákona o odpadoch týkajúca sa problému s divokými skládkami odpadu. OĽaNO chcelo dosiahnuť efektívnejší boj s takýmito skládkami. Poslanci chceli, aby oznámenie o ich existencii mohli podávať dobrovoľní oznamovatelia aj anonymne a tiež pomocou internetu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies