Zamagurské folklórne slávnosti priblížia opäť tradície

NETKY.SK • 11 Jún 2017, 17:43 • 2 min
Zamagurské folklórne slávnosti priblížia opäť tradície

POPRAD – Tradičné ľudové zvyky priblíži aj tento rok festival Zamagurské folklórne slávnosti v Pieninách.

slovakia

left justify in out

Jeho 41. ročník sa uskutoční od 16. do 18. júna v priestoroch kúpeľov Smerdžonka v Červenom Kláštore, kam sa festival vlani po rokoch presunul z areálu v blízkosti Dunajca v Pieninskom národnom parku. O programe festivalu informovala Zuzana Barilová z Podtatranského osvetového strediska, ktoré je hlavným organizátorom podujatia.

Festival sa začne v piatok 16. júna živými pozvánkami domácich folklórnych súboroch v obciach Zamaguria pod názvom Za Magurou hrajú, hostí pozývajú. V podvečer o 17:00 bude nasledovať svätá omša v Kostole Nanebovzatia Panny Márie v Spišskej Starej Vsi a po nej o 18:00 program Vitajte v Zamagurí v miestnom amfiteátri. V rámci uvítacieho programu vystúpia domáce folklórne súbory i hostia. V kúpeľoch v Červenom Kláštore bude piatkový večer od 21:00 patriť hudobnej skupine Hex a diskotéke.

V sobotu sa od 10:00 na festivale predstavia aj remeselníci z celého Slovenska, a to na tradičnom trhu v kúpeľoch. Na programe je aj vystúpenie rómskej ľudovej hudby folklórneho súboru Loli Roklica Veľká Lomnica v rámci projektu Tradičná ľudová kultúra pod Tatrami na Pieninách 2017. Pred otváracím programom o 15:00 s názvom Stretnutie pod Troma korunami nebude chýbať ani tradičný splav po Dunajci účinkujúcich a hostí. V rámci otváracieho programu 41. ročníka slávnosti sa okrem domácich folklórnych súborov predstaví aj víťaz televíznej súťaže Zem spieva, Foklórny súbor Urpín Banská Bystrica. Vystúpi tiež spevácka skupina Vorodaj Veľký Lipník, FS Maguranka Spišská Stará Ves, FS Očovan Očová, mužský spevácky súbor Rusinija Humenné aj poľský folklórny súbor Śwarni Nowy Targ. V štylizovanom programe Čepčenie kedysi a dnes priblíži sedem folklórnych súborov takmer zabudnuté svadobné zvyky našich predkov. Večer o 21:00 si návštevníci festivalu vypočujú ľudovú hudbu Jána Berkyho Mrenicu ml.

V nedeľu sa tretí deň festivalu začne o 8:00 svätou omšou, od 10:30 vystúpia detské folklórne súbory podtatranského regiónu. Záverečný program slávností o 14:00 ponúkne opäť vystúpenie folklórnych súborov.

Záštitu nad podujatím prevzali predseda vlády Robert Fico a predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona