Zálohovanie PET fliaš sa blíži. Ako bude vyzerať v praxi?

NETKY.SK • 28 Október 2021, 11:50 • 2 min
Zálohovanie PET fliaš sa blíži. Ako bude vyzerať v praxi?

BRATISLAVA - Zálohovanie nápojových obalov spustia 1. januára 2022. Bližšie informácie dnes podali štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Juraj Smatana a riaditeľka pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu Správcu zálohového systému Lucia Morvai.

slovakia

left justify in out

Do zálohovania nápojových obalov je prihlásených viac ako 2 000 obchodov. Na vrátenie PET fliaš či plechoviek bude k dispozícii 1 700 zálohomatov, v niektorých menších obchodoch budú obaly zbierať ručne. Ľudia budú musieť vracať obaly nepokrčené a s vrchnákom. Za zálohovanie plastovej fľaše či plechovky budú dostávať 15 centov. Pre predajne väčšie ako 300 štvorcových metrov je zavedenie zálohovania povinné, pre menšie obchody je dobrovoľné, povedala Morvai. Obchody, kde by mali vyzbierať denne 500 obalov, budú vybavené zálohomatmi.

 

img

 

Ručný zber obalov bude v prevádzkach, kde by mali vyzbierať 70 obalov denne. "Tam to bude fungovať spôsobom, že spotrebiteľ príde do predajne, napríklad na pokladni odovzdá tieto obaly, ktoré zamestnanec prejde ručným skenerom so samostatnou tlačiarňou. Tá vytlačí kupón," opisuje Morvai s tým, že kupón so zálohou za vrátenie obalu budú môcť ľudia uplatniť na pokladni. Tie obaly, ktoré vyzbierajú ručným spôsobom, bude správca následne prepočítavať, aby nedošlo k podvodom, podotkla Morvai.

 

K téme: Tatranskí turisti sa správajú horšie ako zvieratá! Potápači vylovili desiatky kíl odpadu

 

Zálohované fľaše a plechovky budú označené veľkým písmenom Z v šípkach. Výrobcovia budú môcť na trh uvádzať staré fľaše bez označenia do konca januára. Polroka, teda do 30. júna 2022, budú môcť obchodníci dopredávať staré neoznačené obaly.

 

img

 

Správca odhaduje ročné prevádzkové náklady zálohovania na 30 miliónov eur. "Je pravda, že pri plnej miere návratnosti, 90 percentách, je tento systém stratový. Je financovaný štandardne z poplatkov výrobcov ako povinných osôb, lebo je to ich povinnosť byť zodpovedný za to, čo uvádzajú na trh," tvrdí Morvai. Dodala, že stratu odhadujú na 5 miliónov eur.

 

Prečítajte si tiež: Sulík chce hromadnú dopravu na vodík. V ktorom meste bude?

 

Triediace centrum na vrátené obaly bude v obci Kočovce-Rakoľuby v okrese Nové Mesto nad Váhom. Správca systému ďalej plánuje vytvoriť 6 medziskladov. Budú to priestory, ktoré skrátia logistické trasy, aby minimalizovali uhlíkovú stopu a prevozené kilometre s prázdnymi nestlačenými obalmi, hovorí Morvai.

 

img

 

Smatana v súvislosti s recykláciou fliaš priblížil, že v Národnej rade SR je pripravená novela odpadového zákona. Pri výrobe PET fliaš by tak nemali používať iba holú surovinu, ale aj povinné percento recyklátu. "Vzniká tam zákonná motivácia, aby boli nové PET fľaše  vyrábané zo starých, tak ako to je v Európe zvykom," podotkol Smatana.

 

Možno vás zaujme: Kráľovná Alžbeta II. nepríde na klimatický summit OSN

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona