Žalobca žiada pre Ratha nielen väzenie, ale aj konfiškáciu celého majetku

NETKY.SK • 14 Máj 2015, 06:48 • 2 min
Žalobca žiada pre Ratha nielen väzenie, ale aj konfiškáciu celého majetku

PRAHA - Najmenej deväťročný trest väzenia, ale aj konfiškáciu celého majetku navrhuje štátny zástupca Petr Jirát pre bývalého stredočeského hajtmana Davida Ratha, ktorý je obžalovaný z korupcie a manipulácie verejných objednávok. Informoval o tom server Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Rathovu kauzu česká justícia vo februári rozdelila na dve časti. V tej prvej už v apríli padli rozsudky, a to tri podmienečné a šesť nepodmienečných trestov od piatich do 7,5 roka. V druhej figuruje samotný exhajtman a slovenská podnikateľka Lucia N., ktorá mala podľa žaloby organizovať podozrivé obchodné súťaže o verejné objednávky.

 

Pre Luciu N. žiada žalobca najmenej päť rokov väzenia a miliónovú pokutu. Jirát považuje vinu Ratha, ktorý ju od začiatku vyšetrovania popiera, za preukázanú. Podľa jeho slov David Rath tvoril v súčinnosti s Luciou N. jadro organizovanej skupiny páchateľov popri manželoch Kottových. Pre Ratha žiada Jirát trest v rozmedzí 9-12 rokov, pre podnikateľku navrhuje nepodmienečné odňatie slobody v rozmedzí päť až šesť rokov.

 

Bývalý hajtman vedel, aké objednávky sa budú realizovať a sám rozhodoval o tom, kto ktorú dostane, v závislosti od toho prijímal úplatky, tvrdil žalobca. Rathova úloha spočívala podľa Jiráta v tom, že schvaľoval, aké materiály boli k verejným objednávkam predložené do Rady Stredočeského kraja.

 

Lucia N. mala organizovať manipuláciu s jednotlivými tendrami. Jej úloha spočívala v tom, že umožnila upraviť si zadávajúcu dokumentáciu súťažiacim tak, aby vyhovovala vybranému z nich.

 

Úplatky boli vždy zahrnuté do vysúťažených cien, zdôraznila žaloba s tým, že to bolo jednak kvôli viacnásobnej kontrole, jednak kvôli stratovosti niektorých z nich pre vybrané firmy. Tým Jirát podľa vlastných slov vyvrátil Rathove tvrdenia o tom, že objednávky nemohli byť predražené.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona