Žalobca žiada pre českého politika Ratha deväť rokov väzenia a prepadnutie majetku

NETKY.SK • 20 Marec 2018, 15:27 • 2 min
Žalobca žiada pre českého politika Ratha deväť rokov väzenia a prepadnutie majetku

PRAHA - Štátny zástupca Petr Jirát navrhol pre obžalovaného bývalého hajtmana Stredočeského kraja Davida Ratha osem až deväť rokov odňatia slobody. Zároveň chce, aby Rathovi prepadol všetok majetok.

slovakia

left justify in out

Argumentoval na súde tým, že na potlačenie korupcie sú potrebné tvrdé opatrenia. "Pri čom inom by sme mali takéto tresty navrhovať, keď nie pri takejto rozsiahlej korupčnej činnosti,“ uviedol, pričom korupciu označil za "rakovinu“ v štáte.

Krajský súd v Prahe Ratha v roku 2015 neprávoplatne potrestal 8,5 rokmi väzenia za údajné prijímanie úplatkov a manipulovanie s verejnými zákazkami v Stredočeskom kraji. Lenže odvolací vrchný súd rozsudok zrušil s tým, že kľúčové odpočúvania nie je možné použiť. Avšak opačný názor následne vyslovil Najvyšší súd, dôkazy v podobe nahrávok tak u krajského súdu obstoja.

V korupčnej kauze je 11 obžalovaných, polícia ich pozatýkala v máji 2012. Zvyšnými stíhanými sú stavební manažéri a zástupcovia zdravotníckych spoločností. Súdy sa kauzou zaoberajú od roku 2013.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies