Začlenenie Porsche do Volkswagenu sa na budúci rok asi neuskutoční

NETKY.SK • 19 Október 2010, 11:46 • 2 min
Začlenenie Porsche do Volkswagenu sa na budúci rok asi neuskutoční

Začlenenie Porsche do Volkswagenu sa na budúci rok asi neuskutoční

slovakia

left justify in out

img

Začlenenie automobilky Porsche do koncernu Volkswagen (VW), ktoré sa malo podľa pôvodných plánov uskutočniť na budúci rok, sa bude musieť odložiť o určitý čas, ba možno až o roky. Uviedol do šéf Porsche Martin Winterkorn, ktorý však dodal, že strategický cieľ je nespochybniteľný a stuttgartský výrobca bude raz nedeliteľnou súčasťou Volkswagenu.
      Dôvodom na odloženie integrácie Porsche sú ešte stále právne spory v Spojených štátoch a Nemecku po tom, ako Porsche prehralo súboj o ovládnutie Volkswagenu. Americké investičné fondy sa usilujú získať miliardové náhrady škôd. Tvrdia, že dostali nesprávne informácie o akcii. Druhou príčinou môže byť to, že sa ešte neskončil daňový a právny audit Porsche.
      Winterkorn dnes povedal, že ak by sa nepodarilo realizovať pôvodný zámer začleniť Porsche do Volkswagenu, jestvuje ešte druhý spôsob, ako sa dá cieľ dosiahnuť. Spočíval by v tom, že VW by zvýšil svoj podiel v Porsche na 50,1 %. Teraz je jeho podiel o 0,2 % nižší. Náhradné riešenie by sa však dalo dosiahnuť od 15. novembra 2012 do 31. januára 2015.
      O oprávnenosti investičných fondov má súd rozhodnúť v polovici januára 2011. Ak žalobu prijme, hrozí, že spor Porsche s fondmi bude trvať roky.
      Winterkorn uviedol, že vývojová a výrobná spolupráca medzi VW a Porsche sa rýchlo rozvíja. Realizujú sa veľké i malé projekty. V Stuttgarte by sa malo onedlho vyrábať ročne viac ako 150.000 športových a terénnych vozidiel. Vlani ich Porsche vyrobilo 81.850. Výnosy 8,5 miliardy eur boli rekordom v dejinách firmy.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies