Zala: Socialisti v europarlamente sa vlastnou chybnou politikou dostali mimo hry

NETKY.SK • 17 Január 2017, 17:52 • 2 min
Zala: Socialisti v europarlamente sa vlastnou chybnou politikou dostali mimo hry

ŠTRASBURG/BRUSEL – Socialistická skupina v Európskom parlamente (EP) sa chybnou politikou sama vyšachovala, uviedol slovenský europoslanec Boris Zala v súvislosti s voľbou predsedu europarlamentu. Europoslanec Eduard Kukan označil odchádzajúceho predsedu EP Martina Schulza za silného a schopného lídra, ktorého nahradí niekto slabší.

slovakia

left justify in out

"Táto chybná politika, ktorá tu prebiehala posledné týždne a dokonca posledné hodiny, dostala európskych sociálnych demokratov na okraj politického spektra. My si v túto chvíľu žiadne podmienky klásť nemôžeme," vyhlásil Zala, člen skupiny Progresívnej aliancie socialistov a demokratov.

 

Socialistická skupina v EP mala podľa neho vytvoriť koalíciu s liberálmi a menšími ľavicovými skupinami a podporiť jediného kandidáta – liberála Guya Verhofstadta. V tom prípade by sa podarilo presadiť program sociálnych demokratov, ktorý je pre Zalu dôležitejší ako kandidatúra straníckeho predsedu Gianniho Pittellu.

 

"Pán Tajani ma veľmi príjemne prekvapil, mal suverénne najlepšie vystúpenie. Pravdupovediac, čudujem sa hre, ktorú hrajú socialisti, respektíve pán Pittella. Nemyslím si, že je to pre nich dôstojné, a obávam sa, že prehrajú a stratia možnosť reálne ovplyvňovať európsku politiku do budúcnosti," vyhlásil europoslanec Pál Csáky.

 

Europoslanca Eduarda Kukana z Európskej ľudovej strany zaujali zmeny koalícií, ktoré predchádzali samotnej voľbe predsedu EP. Očakáva, že o nástupcovi odchádzajúceho predsedu Martina Schulza sa rozhodne až v poslednom, štvrtom kole. Argument socialistickej skupiny v EP, že víťazstvom favorita Tajaniho by ľudovci obsadili všetky najvyššie posty v troch európskych inštitúciách, považuje za zavádzajúci.

 

"Keď sa začínalo toto funkčné obdobie Parlamentu, tak funkciu predsedu Európskej rady dostalo Taliansko, talianski socialisti. Oni ju neprijali a povedali, že im záleží na vysokom predstaviteľovi pre zahraničnú politiku - a funkciu dostala pani Mogheriniová, takže oni si tú šancu vtedy zmarili," vysvetlil Kukan.

 

Odchádzajúceho predsedu EP Martina Schulza označil za silného lídra, za ktorým zostávajú výsledky, hoci mu prekážalo, že bol príliš ideologický. Od Tajaniho, ak ho zvolia europoslanci do vedúcej funkcie, očakáva, že bude ľudskejším, zmierlivejším, ale slabším predsedom.

 

Europoslanci dnes už tretíkrát hlasovali o novom predsedovi EP, keďže v prvej ani druhej voľbe žiaden kandidát nezískal nadpolovičnú väčšinu platných hlasov. Výsledok tretieho kola hlasovania by mal byť známy o 19.00 h. Ak ani z tretieho kola nevzíde víťaz, do posledného štvrtého kola postúpia len dvaja najsilnejší kandidáti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies