Zákulisie tenisu a kontroverzné terapeutické výnimky

NETKY.SK • 23 Január 2017, 14:18 • 2 min
Zákulisie tenisu a kontroverzné terapeutické výnimky

NEW YORK 23. januára (SITA) - Americká líderka svetového rebríčka tenistiek vo štvorhre Bethanie Matteková-Sandsová odmietla počas grandslamových Australian Open v Melbourne hovoriť o terapeutických výnimkách. Na tlačovej besede dostala otázku na túto tému a prišli aj štyri ďalšie pomknutia k vyjadreniu, univerzálka napokon povedala: "Rada budem hovoriť o mojich zápasoch."

slovakia

left justify in out

Matteková-Sandsová síce je v porovnaní s krajankami Serenou a Venus Williamsovými stále primalou kapacitou na vzbudenie porovnateľného rozruchu, ale po septembrovom zverejnení heknutých dôverných informácií z databázy Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) si jej údaje z viacerých dôvodov zaslúžia väčšiu pozornosť, upozornil vtedy denník New York Times.

"Rozdielnosť postojov poukazuje podľa mňa na to, že tenis je trochu izolovaným svetom," podotkol endokrinológ v službách WADA Alan Rogol na margo skutočnosti, že táto organizácia opakovane využila svoje právo veta a nepovolila Mattekovej-Sandsovej terapeutickú výnimku (tzv. TUE) od Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF). K odmietavému názoru WADA sa priklonil Športový arbitrážny súd (CAS) vo švajčiarskom Lausanne, keď sa naň Američanka obrátila. Senát pritom netajene zdvihol obočie nad menom hráčkinho lekára, jeho povesťou aj náchylnosťou k laxnému prístupu.

Momentálne 31-ročná Matteková-Sandsová požiadala v roku 2012 o TUE na hydrokortizón. Týmto miernejším steroidom si na základe návrhu osobného lekára hodlala kompenzovať nedostatočnú činnosť nadobličiek. V roku 2013 pridala žiadosť o odobrenie DHEA, teda látky, ktorá sa v organizme mení na streoidy vrátane testosterónu. Rogol v posudku pre WADA kritizoval prílišnú vágnosť diagnózy od hráčkinho lekára Erica Serrana. CAS neskôr vo svojom zdôvodnení vyjadril údiv nad benevolentnosťou predmetného doktora, ktorý v podkladových materiáloch figuruje ako rodinný lekár z Pickeringtonu v Ohiu: "Pomerne prekvapivo uviedol, že bol otvorený návrhom žiadateľky, ako diagnostikovať jej stav a liečiť ho."

Stuart Miller, šéf antidopingového programu ITF, schválil všetky žiadosti o TUE od Mattekovej-Sandsovej. Spätne uviedol, že počas jeho 10-ročného pôsobenia vo funkcii sa zaoberal stovkami podobných podaní a WADA vetovala len tento jeden prípad. ITF sa podľa Millera vždy snaží dospieť k istote, že predpisujúci lekár je legitímnym zdravotníckym profesionálom a navrhnutá terapia korešponduje s reálnym zdravotným stavom osoby žiadajúcej výnimku: "Neradno strácať bdelosť, z toho sústavne vychádzame. Je možné, že niekto sa usiluje dobehnúť systém, aby nadobudol výhodu? Nuž, áno. Zrejme na to treba mať k dispozícii lekára ochotného pomáhať pri porušovaní pravidiel."

New York Times na jeseň pripomenuli, že Serrano v minulosti verejne priznal kooperáciu so stovkami športovcov užívajúcich steroidy, je všeobecne známy svojou prácou s kulturistami a založil spoločnosť MusclePharm, ktorá produkuje výživové doplnky. V rozhovore pre T-Nation povedal, že svojim klientom radí radšej nehovoriť pre médiá o kooperácii s ním, ale zároveň ich nabáda poskytovať referencie iným športovcom.

"Mám v portfóliu niekoľko športovcov, o ktorých nehovorím. Nepredpisujem steroidy, ale snažím sa starať o zdravie osôb, ktoré ich berú. Veria mi a všetko, čo je medzi nami, aj zostane medzi nami," vyhlásil Serrano. Pre web Anabolic Extreme uviedol: "Mám zopár slávnych pacientov, ale nik sa o tom nedozvie, pretože sú na olympijských hrách." Záhadne doplnil: "Tie sú o tomto." New York Times napísali: "Napriek tomu, že Serrano sa evidentne javí ako vhodná osoba, keď hľadáte spriazneného lekára na porušovanie pravidiel, nefiguruje na indexe WADA."

Rogol vyhlásil, že DHEA ako prekurzor testosterónu má pre športovkyne zostať tabu: "Aj nepatrné množstvá podporujú výkonnosť. Hladina testosterónu u žien štandardne je približne desatinová v porovnaní s mužmi. Keď ju teda umelým zásahom zdvihnete na pätinovú či štvrtinovú, dá sa to vnímať ako výhoda." CAS vo svojom verdikte skonštatoval, že Matteková-Sandsová "veľmi pravdepodobne má objektívne zdravotné problémy, ktoré chcela riešiť v dobrej viere a bez nekalých úmyslov", ale napriek tomu jej nepovolil TUE. NYT upozornili, že Mattekovej-Sandsovej aj po rozhodnutí CAS schválila ITF hydrokortizón - naposledy v apríli 2016.

Rodáčka z Rochesteru Matteková-Sandsová dosiaľ najvyššie bola na 30. mieste vo svetovom rebríčku WTA vo dvojhre. V debli žien má na konte tri grandslamové tituly (Australian Open a Roland Garros 2015 a US Open 2016), na OH 2016 v Riu de Janeiro získala zlato v mixe s Jackom Sockom.

Hekerská skupina Fancy Bear vysvetlila, že zverejnením dokumentov o TUE z databázy WADA chcela upozorniť na to, "akými cestami sa dosahujú úspechy". Údaje získané pri kyberútokoch neukazujú nič iné než to, že predmetní športovci mali či majú TUE na legálne liečebné používanie látok, ktoré inak sú na zozname zakázaných.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies