Zákrok polície voči Alojzovi Hlinovi považuje hnutie KDH za neadekvátny

NETKY.SK • 3 September 2015, 18:27 • 2 min
Zákrok polície voči Alojzovi Hlinovi považuje hnutie KDH za neadekvátny

BRATISLAVA - Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) považuje dnešný zákrok polície voči poslancovi NR SR Alojzovi Hlinovi (člen klubu KDH) za neadekvátny vzhľadom na povahu a charakter jeho konania za prekročenie oprávnení daných zákonom príslušníkom polície.

slovakia

left justify in out

Píše KDH vo svojom stanovisku k dnešnému incidentu.

 

"Nie je mysliteľné fyzicky spacifikovať ktoréhokoľvek občana SR a určite nie poslanca NR SR s použitím pút za takéto konanie. Polícia musí vedieť zvoliť adekvátnosť a primeranosť svojho zákroku, pričom si myslíme, že konanie poslanca NR SR upozorňujúceho na celospoločenský problém nebolo také závažné, aby ho museli zvaliť na zem a spútať ho ako obzvlášť nebezpečného páchateľa. Pritom Alojz Hlina nekládol voči predvedeniu odpor," zdôraznil predseda KDH Ján Figeľ.

 

Použité praktiky sú podľa neho v rozpore s poslaním a heslom polície "Pomáhať a chrániť". "Stále viac sa, žiaľ, potvrdzuje, že mocenský aparát štátu v súčasnosti chráni záujmy oligarchov a úžerníkov viac než práva slušných ľudí a poctivých podnikateľov," doplnil Figeľ.

 

Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič tvrdí, že "ak by polícia bola taká promptná pri rozkrádačkách vládnej bandy ako pri Hlinovi, dávno by sme žili ako v sľubovanom Švajčiarsku."

 

Alojza H. dnes polícia zadržala po tom, ako na Obchodnej ulici v Bratislave zamuroval vchod do pobočky nebankovej spoločnosti Pohotovosť. Firma totiž podľa neho nemá oprávnenie poskytovať nové spotrebiteľské úvery, keďže na to doteraz nezískala licenciu od Národnej banky Slovenska (NBS).

Konanie poslanca si všimla mestská polícia, od ktorej dostal pokutu vo výške 30 eur za zabratie verejného priestranstva. Poslanec policajtom podal vysvetlenie, následne ho však vyzvali, aby s nimi išiel na policajné oddelenie. Keď to odmietol, na výsluch ho odviedli.

 

Hlina je podozrivý z trestného činu neoprávneného zásahu do práva k domu, bytu a nebytovému priestoru v súbehu s prečinom obmedzovania osobnej slobody. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval policajný prezident Tibor Gašpar s tým, že pri týchto trestných činoch je sadzba do jedného roka, resp. šesť mesiacov až tri roky.

 

Aktuálne sa podľa Gašpara rozhoduje o vznesení obvinenia poslancovi Alojzovi H. Ak dôjde k vzneseniu obvinenia a Alojzovi H. bude podľa Gašpara daná možnosť vyjadriť sa, bude prepustený na slobodu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies