Zákrok polície v Čechách proti tibetským vlajkám bol nezákonný, potvrdil NSS

NETKY.SK • 31 Máj 2018, 17:29 • 2 min
Zákrok polície v Čechách proti tibetským vlajkám bol nezákonný, potvrdil NSS

PRAHA - Česká polícia postupovala chybne, keď počas návštevy čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Prahe v marci 2016 prikázala dvom mužom, aby z okien kancelárie dali dole vlajky Tibetu a Taiwanu.

slovakia

left justify in out

Najvyšší správny súd (NSS) vo štvrtok zamietol sťažnosť ministerstva vnútra a potvrdil tak rozsudok Mestského súdu v Prahe, ktorý postup polície označil za nezákonný zásah, informoval server spravodajskej televízie ČT24.

 

Zmienená kancelária sa nachádzala oproti hotelu Hilton, v ktorom bol čínsky prezident ubytovaný. Zamestnanci tam vylepili dva papiere s vytlačenými vlajkami Tibetu a Taiwanu, aby vyjadrili svoj postoj k problematike ľudských práv v Číne. Bezprostredne potom dorazila polícia a nariadila im vlajky zložiť, údajne kvôli bezpečnosti. Podľa oboch mužov konala polícia príkro a nevyberavo.

 

Mestský súd v Prahe a teraz aj NSS dospeli k záveru, že postup nezodpovedal požiadavke primeranosti a polícia neprípustne zasiahla do ústavného práva oboch mužov na slobodu prejavu. Najmä symbolika tibetskej vlajky je natoľko verejne známa, že zasahujúcim policajtom muselo byť zrejmé, že muži jej vyvesením vykonávajú svoje ústavne chránené politické práva, konkrétne slobodu prejavu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona