Zákonodarcovia v Rakúsku schválili prerozdeľovanie utečencov proti vôli samospráv

NETKY.SK • 23 September 2015, 18:43 • 2 min
Zákonodarcovia v Rakúsku schválili prerozdeľovanie utečencov proti vôli samospráv

VIEDEŇ - Dolná komora rakúskeho parlamentu schválila dnes jasnou väčšinou ústavný zákon, ktorý umožňuje spolkovým orgánom umiestňovať utečencov do jednotlivých obcí bez toho, aby s tým súhlasili dotknuté samosprávy.

slovakia

left justify in out

Zámer predstavený spolkovou vládou koncom júla podporili okrem poslancov takzvanej veľkej koalície aj opoziční Zelení a liberáli zo strany NEOS, informuje agentúra APA.

 

Na základe schváleného zákona získajú spolkové orgány právomoc umiestňovať utečencov aj do ubytovacích zariadení v spolkových krajinách, ktoré odmietajú plniť stanovené vnútroštátne kvóty. Opatrenie je označované za odpoveď na prístup krajinských vedení, ktoré neposkytli priestory pre žiadateľov o azyl v období, keď sú spolkové utečenecké centrá preplnené.

 

Poslanci sa počas rozpravy k návrhu rozhodli pre menšie zmeny, aby zmiernili odpor zo strany rakúskeho zväzu obecných samospráv. Patrí k nim povinnosť upovedomiť starostu dotknutej obce o ubytovaní azylantov najmenej v týždňovom predstihu, informuje APA. Počet umiestnených utečencov má byť ohraničený na 1,5 percenta populácie, čo však bude možné v prípade potreby zvýšiť.

 

V prípade schválenia hornou komorou parlamentu začne príslušný zákon v Rakúsku platiť 1. októbra. Platnosť bude obmedzená do konca roka 2018.

Proti novým pravidlám prerozdeľovania utečencov v rámci Rakúska vystúpil v dnešnej parlamentnej rozprave predseda opozičnej pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinz-Christian Strache, podľa ktorého vláda týmto spôsobom prenáša na spolkové krajiny, obce a obyvateľov svoju "neschopnosť" a "zneužívanie úradu". Kabinet kancelára Wernera Faymanna obvinil, že nerozlišuje medzi utečencami a ekonomickými migrantmi, a vyjadril svoj rešpekt voči maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi, ktorý "chráni vlastné obyvateľstvo pred nelegálnym masovým prisťahovalectvom".

 

Podľa Stracheho dodržiava Maďarsko ako jediná krajina príslušné predpisy EÚ, za čo však čelí "neuveriteľnému hanobeniu". Dodal, že sa hanbí za vyjadrenie Faymanna, v ktorom postup maďarských orgánov voči utečencov prirovnal k holokaustu, informuje APA.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona