Zákonodarcovia v Gambii o tri mesiace predĺžili mandát prezidenta Jammeha

NETKY.SK • 18 Január 2017, 16:47 • 2 min
Zákonodarcovia v Gambii o tri mesiace predĺžili mandát prezidenta Jammeha

DAKAR - Poslanci v Gambii dnes odhlasovali predĺženie funkčného obdobia dosluhujúceho prezidenta Yahyu Jammeha o tri mesiace. Stalo sa tak len deň predtým, ako mal vypršať jeho mandát. Jeho nástupca a víťaz decembrových prezidentských volieb Adama Barrow však sľúbil, že úrad prevezme bez ohľadu na to, či Jammeh odíde alebo nie.

slovakia

left justify in out

"Naša budúcnosť začína zajtra," napísal dnes na Twitteri novozvolený prezident Barrow. Dodal, že jeho priaznivci sa zapísali do histórie, keď ho 19. decembra 2016 zvolili za prezidenta.

 

Barrow, ktorý sa z bezpečnostných dôvodov v súčasnosti zdržiava v susednom Senegale, trvá na tom, že bude vo štvrtok slávnostne uvedený do funkcie. Špekuluje sa o tom, že by jeho inaugurácia mohla prebehnúť na gambijskom veľvyslanectve v Senegale.

 

Okolité africké krajiny sú odhodlané na prípadnú vojenskú intervenciu, ak sa Jammeh odmietne vzdať moci.

 

S prehlbujúcou sa krízou v Gambii už viac ako 1000 prevažne britských a holandských turistov začalo túto malú západoafrickú krajinu opúšťať prostredníctvom špeciálnych charterových letov.

 

Yahya Jammeh, ktorý v Gambii vládne ako prezident viac než dve desaťročia, v utorok vyhlásil v krajine trojmesačný výnimočný stav.

 

Ak Jammeh 19. januára, keď sa mu končí mandát, neodstúpi a neumožní inauguráciu novozvoleného prezidenta, je trojica západoafrických krajín (Nigéria, Sierra Leone, Libéria) pripravená zasiahnuť v Gambii vojensky.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies