Zákonodarcovia amerického štátu Delaware rozhodujú o obnovení trestu smrti

NETKY.SK • 10 Máj 2017, 10:35 • 2 min
Zákonodarcovia amerického štátu Delaware rozhodujú o obnovení trestu smrti

DOVER - Členovia Snemovne reprezentantov amerického štátu Delaware schválili v utorok opätovné zavedenie trestu smrti na jeho území po tom, ako tamojší Najvyšší súd vlani v auguste vyhlásil príslušný zákon za protiústavný.

slovakia

left justify in out

Návrh prešiel hlasovaním v pomere 24 k 16, pričom ho podporili poslanci oboch politických táborov i napriek argumentom odporcov, že popravy neodstrašia od páchania zločinov, sú príliš drahé, uplatňujú sa rasovo zaujatým spôsobom voči černošskému obyvateľstvu a iným menšinám alebo že sú nesprávne po morálnej stránke. O obnovení trestu smrti v Delaware bude teraz rozhodovať štátny Senát.

Rozhodovanie o opätovnom vykonávaní popráv na základe sprísnených pravidiel nasleduje po tom, ako v tomto štáte na východnom pobreží USA vyvolali rozruch prípady usmrtenia pracovníka väznice a policajta. Väzenský strážca Steven Floyd zahynul vo februári pri vzbure trestancov, zatiaľ čo príslušníka štátnej polície Stephena Ballarda zastrelil v apríli ozbrojený muž pri kontrole podozrivého vozidla.

Delawarský guvernér Stephen Ballard, člen Demokratickej strany, vyhlásil, že podporuje vlaňajší verdikt Najvyššieho súdu, nesľúbil však, že bude zákon o opätovnom zavedení trestu smrti vetovať. Demokratický poslanec Sean Lynn v utorok vyčítal kolegom, že "kladne hlasujú za zabíjanie ľudí" v Delaware.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies