Zákon z dielne ministerstva pôdohospodárstva o ekovýrobe dostal zelenú

NETKY.SK • 17 September 2020, 18:16 • 2 min
Zákon z dielne ministerstva pôdohospodárstva o ekovýrobe dostal zelenú

BRATISLAVA - Návrh zákona o ekologickej poľnohospodárskej výrobe zavedie vstupné preverenie predpokladov žiadateľa, ktorý plánuje začať s ekologickou poľnohospodárskou výrobou. To sa udeje ešte pred jeho povinným zaregistrovaním v kontrolnom ústave.

slovakia

left justify in out

Návrhu zákona z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR prešiel na štvrtkovom rokovaní parlamentu. Účinnosť by mal nadobudnúť 1. januára 2021.

 

Zákon upravuje viaceré povinnosti

"Návrh zákona ustanovuje orgány štátnej správy v oblasti ekologickej poľnohospodárskej výroby, určuje príslušný orgán pre ekologickú poľnohospodársku výrobu v Slovenskej republike podľa euronariadenia," priblížil agrorezort.

 

Podľa rezortu návrh zákona súčasne upravuje povinnosti prevádzkovateľov ekologickej poľnohospodárskej výroby, povinnosti inšpekčných organizácií, ako aj označovanie produktov ekologickej poľnohospodárskej výroby logom Európskej únie a grafickým znakom ekologickej poľnohospodárskej výroby, uvedeným v prílohe návrhu zákona.

 

img

 

Návrh zákona vznikol v spolupráci s Ústredným kontrolným a skúšobným ústavom poľnohospodárskym (ÚKSÚP) v Bratislave na účely vykonania európskeho nariadenia z 30. mája 2018 o ekologickej poľnohospodárskej výrobe a označovaní produktov ekologickej poľnohospodárskej výroby.

 

Prešiel aj pozmeňovák 

Plénum zároveň schválilo aj pozmeňujúci návrh poslanca Jaroslava Karahutu (Sme rodina). V pôvodnom návrhu bola povinnosť predkladať nájomné zmluvy.

 

img

 

Tvrdí, že táto povinnosť zvyšuje administratívnu záťaž žiadateľa o ekologickú výrobu, keďže na každú parcelu by mal predložiť nájomnú zmluvu a nie všetky nájomné zmluvy musia byť uzatvorené alebo mať písomnú podobu.

 

Dopĺňa tiež do zákona formulku, podľa ktorej sa na konanie o uložení pokuty vzťahuje správny poriadokPoslanci odobrili aj pozmeňujúci návrh poslankyne Jarmily Halgašovej (SaS).

 

img

 

Ustanoví sa, že register prevádzkovateľov a register inšpekčných organizácií sa zverejňujú na webovom sídle ÚKSÚP. Zaviesť sa tiež má nová skutková podstata priestupku.

 

Cieľom je postihovať porušenie povinnosti označiť produkty ekopoľnovýroby tzv. logom EÚ a tiež porušenie pravidiel pri označovaní aj dobrovoľným slovenským logom. Zvýšiť sa majú aj pokuty za priestupky, ktoré sú vo vládnej novele zákona podľa Halgašovej pomerne nízke.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies