Zákon o zákaze squattingu vstúpil do platnosti

NETKY.SK • 1 Október 2010, 11:51 • 2 min
Zákon o zákaze squattingu vstúpil do platnosti

Zákon o zákaze squattingu vstúpil do platnosti - Politika Zákon, ktorý zakazuje tzv. squatting - obývanie opustených budov prevažne mladými ľuďmi, vstúpil dnes do platnosti v Holandsku.

slovakia

left justify in out

Zákon, ktorý zakazuje tzv. squatting - obývanie opustených budov prevažne mladými ľuďmi, vstúpil dnes do platnosti v Holandsku.
      Nový zákon je ďalšou zo sérií konzervatívnych úprav liberálnych právnych noriem, ktorými bolo Holandsko v posledných desaťročiach charakteristické.
      Podľa štúdie amsterdamskej Vrije Universiteit (Slobodná univerzita) žije v súčasnosti v holandskej metropole približne 1500 squatterov, čo je výrazný pokles oproti 70.-80. rokom minulého storočia, keď pre nedostatok voľných bytov zostalo mnoho mladých Holanďanov na ulici.
      Kritici squattingu tvrdia, že väčšina obyvateľov opustených domov sú imigranti z východnej a južnej Európy, ktorí nechcú platiť nájomné.
      Starosta Amsterdamu Eberhard van der Laan uviedol, že mesto sa postupne bude snažiť vyprázdniť približne 200 budov, v ktorých squatteri prebývajú. Podľa predstaviteľov mesta však nie sú na dnešný deň, keď zákon vstúpil do platnosti, naplánované žiadne rozsiahle akcie, pri ktorých by malo dôjsť k násilnému vysťahovaniu squatterov.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies