Zákon o Ústavnom súde bol podľa Procházku schválený babrácky

NETKY.SK • 6 Máj 2013, 07:50 • 2 min
Zákon o Ústavnom súde bol podľa Procházku schválený babrácky

BRATISLAVA - Zákon o organizácii na Ústavnom súde bol schválený babráckym spôsobom v skrátenom legislatívnom konaní. Povedal to dnes v diskusnej politickej relácii televízie Markíza Na telo nezaradený poslanec NR SR Radoslav Procházka.

slovakia

left justify in out

Rýchle riešenie vo veci Generálnej prokuratúry je podľa neho dôležité, ale podstatné nie je to, že sa situáciu vláda snaží vyriešiť, ale že to rieši babráckym spôsobom. "Máme zlú skúsenosť s tým, keď sa rozhoduje o niečom v skrátenom legislatívnom konaní a nie riadnou schôdzou. Problémom býva aj to, keď sa zákonom riešia veci," poznamenal. Zároveň dodal, že premiér Robert Fico ako aj minister spravodlivosti Tomáš Borec sľúbili, že riadna schôdza bude. "Porušujú sa však pravidlá ústavy skratkami, pričom neexistuje žiadna istota, že sa to nestane v budúcnosti opäť," doplnil Procházka. Podľa jeho slov vláda vybrala riešenie, ktoré celú vec zneprehľadňuje a komplikuje. Procházka je za to, aby sa riešenie prijalo čím skôr, ale riešenie, ktoré nie je spochybniteľné. "Keď sa účelovo a babrácky schváli nejaký zákon, väčšinou sa ukáže, že sa vracia vo veľmi zlej podobe a že tým trpí celý štát," uviedol.

Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) má táto novela podporiť práva a nároky, aby sa rýchlo rozhodlo vo veci generálneho prokurátora. Od práce Generálnej prokuratúry často závisí úspech polície a situácia tam je neudržateľná predovšetkým pre občanov. "Boli sme zo strany opozície atakovaní, prečo Smer nekoná a neurobí poriadok na Generálnej prokuratúre. Desať hodín sa nevedela dohodnúť na tom, či sa s premiérom Ficom v tejto veci stretne alebo nie, zrejme jej tento stav vyhovuje," poznamenal minister vnútra a dodal, že majú svoju zodpovednosť, musia konať, pričom najdôležitejšie je, že začali byť aktívni. "Za to sme však opäť kritizovaní," povedal. 

Okrem Generálnej prokuratúry sa treba k občanom zodpovedne správať aj vo verejnom obstarávaní. Megatender Horné Plachtince, kde bola vypísaná suma 130 miliónov eur za poradenské služby, minister vnútra okamžite zastavil, pretože sa mu to nepozdávalo. Podľa jeho slov sú za firmou nominanti SDKÚ-DS a KDH, pričom systém zaviedla posledná novela zákona o verejnom obstarávaní z rúk poslanca NR SR z SDKÚ-DS Miroslava Beblavého. "Chceme, aby bolo všetko nakupovanie transparentné a aby mali všetci možnosť posúdiť, či ministerstvo nakupovalo dobre," doplnil Kaliňák. 

Procházka si myslí, že problémy s verejným obstarávaním nie sú nové. "Máme desaťročnú skúsenosť. Práve v tejto situácii sa potrebuje štát správať zodpovedne, nie sú potrebné smartphony či tablety," konštatoval. Mnohé rodiny žijú z ruky do úst a pritom vidia, ako si niekto ide obstarávať tablety, laptopy, telefóny. Rovnaké to je v školstve, na ktoré nie sú peniaze, či v zdravotníctve. "Niekto príde s problémom na pohotovosť a na druhý deň zomrie," uviedol. Zároveň dodal, že skúsenosť s verejným obstarávaním na Slovensku je zlá. "Základom je chamtivosť," uzavrel poslanec NR SR Radoslav Procházka v TV Markíza.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies