Zákon o strategických podnikoch má zaniknúť 1. decembra

NETKY.SK • 13 August 2010, 12:27 • 2 min
Zákon o strategických podnikoch má zaniknúť 1. decembra

Zákon o strategických podnikoch má zaniknúť 1. decembra

slovakia

left justify in out

Zákon o strategických podnikoch, ktorý dáva štátu predkupné právo na podniky v problémoch vládou označené za strategické, zanikne pravdepodobne o mesiac skôr ako sa plánovalo. Právnu normu, ktorá mala pôvodne platiť do konca tohto roka, chce totiž nová vládna koalícia zrušiť už k 1. decembru. Vyplýva to z návrhu ministra hospodárstva Juraja Miškova (SaS), ktorým sa dnes bude zaoberať vládny kabinet.
      Zákon o niektorých opatreniach týkajúcich sa strategických spoločností pripravila ešte predchádzajúca vláda pod vedením Roberta Fica (Smer-SD) a parlament ju schválil v skrátenom konaní vlani v novembri. Štát má podľa tejto normy predkupné právo na podniky vládou označené za strategické, ktoré sa dostanú do konkurzu a sú dôležité na ochranu zdravia, pre bezpečnosť štátu a riadny chod hospodárstva.
      Nový minister hospodárstva pripomína, že už v čase schvaľovania tohto zákona mnohí poslanci, členovia legislatívnej rady vlády, právnici aj ekonómovia z praxe poukazovali na jeho možnú protiústavnosť a rozpor so zákonom o konkurze a reštrukturalizácii. "Tieto upozornenia neboli zohľadnené. Pri súčasnej zmene spoločenských podmienok a zmene programu rozvoja spoločnosti je nevyhnutné článok I zákona týkajúci sa niektorých opatrení v strategických spoločnostiach zrušiť," vysvetlil svoj návrh Miškov.
      Hlavným deklarovaným dôvodom rýchleho prijímania zákona o strategických podnikoch vlani na jeseň boli problémy Nováckych chemických závodov (NCHZ), ktoré sa dostali do konkurzu kvôli pokute vo výške takmer 20 miliónov eur zo strany Európskej komisie (EK) za medzinárodnú kartelovú dohodu s viacerými ďalšími podnikmi o rozdelení európskeho trhu. Štát však do firmy nikdy nevstúpil a jej konkurzný správca práve v týchto dňoch vyhlásil medzinárodnú súťaž na predaj spoločnosti.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies