Zákon o registrovaných partnerstvách by Martinčko podpísal

NETKY.SK • 22 Február 2014, 12:29 • 2 min
Zákon o registrovaných partnerstvách by Martinčko podpísal

BRATISLAVA - Prezidentský kandidát Koalície občanov Slovenska Stanislav Martinčko by nemal problém podpísať zákon o registrovaných partnerstvách. Nemyslí si ani, že treba dopĺňať ústavu o definíciu manželstva ako zväzku muža a ženy.

slovakia

left justify in out

"Definíciu manželstva ako zväzku muža a ženy podľa môjho názoru Ústava SR nemusí obsahovať, dôkazom je narastajúci počet žijúcich párov bez papiera," povedal Martinčko agentúre SITA.


Ako hlava štátu by chcel mať Martinčko permanentný kontakt s občanmi. Za ľuďmi chce prichádzať, počúvať ich a brať ich ako rovnocenných. "Ako prezident by som neprejavil záujem o monológy v rozhlase alebo v televízií," doplnil. Právomoci prezidenta by nemenil, jeho prvá oficiálna zahraničná cesta by viedla do Prahy. 


Slovenský prezident by sa mal podľa Martinčka zaujímať viac o porušovanie ľudských práv na Slovensku ako v štátoch s nedemokratickými režimami. "Prezident SR je v rámci svetovej politiky malý pán, aby mohol ťahať za uši čínskeho prezidenta, ale ak by sa zhodla celá EÚ na prehlásení, tak tam svoj podpis pripojím," dodal. Ako prezident by bol proti obmedzovaniu infozákona, je za otvorenejší prístup k informáciám. 

Agentúra SITA oslovila všetkých prezidentských kandidátov s týmito otázkami: Chceli by ste z pozície hlavy štátu aktívne vstupovať do politického spoločenského diania alebo funkciu prezidenta vnímate skôr ako reprezentatívnu? Ako si predstavujete Vašu komunikáciu s občanmi? Zvažovali by ste vlastnú reláciu v televízii či napríklad interaktívnu stránku? Ste spokojný so súčasnými právomocami prezidenta alebo ste za ich zmenu? Posilnili by ste niektoré alebo naopak obmedzili? Ak áno, ktoré? Ktorú krajinu považujete za najbližšieho partnera pre SR, kam by smerovala Vaša prvá zahraničná cesta? Mala by slovenská ústava obsahovať definíciu manželstva ako zväzku muža a ženy? Podpísali by ste zákon o registrovaných partnerstvách? Pri stretnutí s lídrami z nedemokratických režimov boli by ste z funkcie prezidenta ochotný otvorene prejaviť svoj názor a kritizovať napr. porušovanie ľudských práv? Mal by byť prístup k informáciám otvorenejší alebo ste za obmedzenie infozákona? Premiér a kandidát na prezidenta za stranu Smer-SD Robert Fico na otázky neodpovedal z dôvodu pracovnej zaneprázdnenosti. Na otázky neodpovedal ani kandidát KSS Ján Jurišta. 

Prvé kolo prezidentských volieb sa uskutoční v sobotu 15. marca. Ak v prvom kole ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov voličov, druhé kolo volieb sa bude konať o dva týždne, v sobotu 29. marca. V ňom budú o prezidentské kreslo bojovať dvaja kandidáti, ktorí získajú najväčší počet platných hlasov v prvom kole. O post hlavy štátu sa v marcových prezidentských voľbách uchádza 14 kandidátov: Gyula Bárdos, Jozef Behýl, Ján Čarnogurský, Robert Fico, Viliam Fischer, Pavol Hrušovský, Ján Jurišta, Andrej Kiska, Milan Kňažko, Stanislav Martinčko, Milan Melník, Helena Mezenská, Radoslav Procházka a Jozef Šimko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies