Zákon o predaji pôdy podľa Mikuša nebráni jej kupovaniu cudzincami

NETKY.SK • 18 Máj 2014, 13:17 • 2 min
Zákon o predaji pôdy podľa Mikuša nebráni jej kupovaniu cudzincami

BRATISLAVA - Parlamentom schválený zákon o nadobúdaní poľnohospodárskeho pozemku nezabráni podľa podpredsedu SDKÚ-DS Jozefa Mikuša skupovaniu našej pôdy cudzincami.

slovakia

left justify in out

 Ako povedal Mikuš pre agentúru SITA, zákon ani veľmi neovplyvní trh s pôdou, pretože si nevšíma právnické osoby a parcely s viacerými podielmi, ktorých je u nás väčšina. Parlament uvedený zákon schválil v piatok. Zákon podľa Mikuša pod pokrývkou ochrany „našej“ pôdy pred cudzincami ustanovuje výraznú reguláciu. „Absolútne zvýhodňuje súčasných užívateľov pôdy, pretože len oni môžu pôdu priamo kupovať. Naopak, silno obmedzuje jej majiteľov, keď sa rozhodnú, že chcú pôdu predať,“ uviedol podpredseda SDKÚ-DS.

 

Majitelia, ktorí sa rozhodnú predať svoju nehnuteľnosť, musia podľa Mikuša po novom absolvovať obrovskú byrokratickú tortúru. „Ak ju nepredajú nájomcovi pôdy, musia sa zapísať v Centrálnom registri na ministerstve, vyvesiť na úradnej obecnej tabuli záujem predávať, vyplniť niekoľko formulárov a potom si podať žiadosť na okresný úrad, kde úradník svojím rozhodnutím umožní predať vlastnú nehnuteľnosť. Ak to nestihne do 30 dní, musí vlastník opätovne do 5 dní požiadať, aby tak urobil,“ upozornil Mikuš. Ešte horšie to však podľa neho vyzerá pre tých, ktorí si chcú pôdu kúpiť. „Ak nie je kupec poľnohospodár, má smolu. Zákon dovoľuje predať pôdu len tomu, kto má minimálne trojročnú prax v poľnohospodárstve. To znamená, že ak nepracoval na pôde tri roky, nemá šancu kúpiť si čo len štvorcový meter,“ zdôraznil Mikuš. 

 

Zákon podľa Mikuša skutočný problém nevyrieši. „Pôda na Slovensku bude naďalej výhodným artiklom na špekulatívne nákupy dovtedy, kým to dovolí poľnohospodárska politika štátu, kým sa budú dotácie prednostne viazať na plochu,“ vyhlásil s tým, že štát by mal mať záujem, aby sa pôda využívala intenzívne, aby prinášala viac práce na vidieku. Preto by mal prednostne podľa neho podporovať tých, ktorí tak robia. „Potom pôdu budú kupovať len tí, ktorí na nej budú chcieť reálne pracovať, čo je avizovaná ambícia ministerstva pôdohospodárstva. Schválenie zákona, ktorý pravdepodobne koliduje s ústavou a komplikuje predaj a nákup pôdy, nenaplní ambíciu ministerstva. Zmeniť treba poľnohospodársku politiku,“ dodal Mikuš.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona