Zákon o pozemkových úpravách má pomôcť vysporiadať pozemky pod obydliami Rómov

NETKY.SK • 16 Marec 2017, 14:09 • 2 min
Zákon o pozemkových úpravách má pomôcť vysporiadať pozemky pod obydliami Rómov

BRATISLAVA - Vláda schválila návrh zákona o pozemkových úpravách, ktorý má okrem iného umožniť vysporiadať vlastnícke vzťahy k pozemkom pod rómskymi obydliami. Účinnosť zmeny je naplánovaná na september 2017. TASR o tom informovala Michaela Paulenová z tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra SR.

slovakia

left justify in out

"Vďaka iniciatíve Úradu splnomocnenca vlády pre rómske komunity SR a úzkej spolupráci so Združením miest a obcí Slovenska a Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR ako gestorom prípravy zmeny zákona je legislatívna zmena umožňujúca vysporiadanie pozemkov pod rómskymi obydliami v parlamente," priblížil rezort vnútra.

 

Zákon je určený všeobecne pre každú obec, v ktorej sa rozhodnú riešiť problém vysporiadania pozemkov v rómskych osídleniach. Navrhnuté riešenia sú výhodné pre majiteľov pôvodných pozemkov pod rómskymi obydliami, ktorým sa umožní dostať sa ku svojmu majetku. Taktiež aj pre majiteľov obydlí a celého osídlenia, ktorým sa následnými opatreniami môžu zvýšiť štandardy kvality bývania.

 

"Zákon primárne napomôže spustiť v plnej miere realizáciu národného projektu zameraného na vysporiadanie pozemkov pod rómskymi obydliami v 150 obciach vybraných na základe zjednodušeného indexu pásma segregácie," skonštatovalo ministerstvo.

 

Legislatívny proces sa začal medzirezortným pripomienkovým konaním dňa 24. novembra 2016. Materiál bol predložený a schválený na rokovaní vlády 1. marca 2017 a bol postúpený na ďalší legislatívny proces do Národnej rady SR. Predpokladá sa, že aktualizácia zákona nadobudne účinnosť v septembri 2017.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies