Zákon o potravinách čaká ďalšia novela

NETKY.SK • 2 November 2013, 14:31 • 2 min
Zákon o potravinách čaká ďalšia novela

BRATISLAVA - Návrhom by sa na najbližšom zasadnutí mala zaoberať vláda.

slovakia

left justify in out

Zákon o potravinách novelizovaný od 1. apríla 2013 opäť čaká novela, ktorá by mala platiť od 1. marca 2014. Návrh novely, ktorý pripravilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, by na svojej stredajšej schôdzi (6. 11.) mala prerokovať a schváliť vláda SR.
V navrhovanej novele zákona sa upravuje výška pokút za druhé a ďalšie porušenie povinností podľa paragrafu 28 odseku 4. V zmysle tohto paragrafu orgán úradnej kontroly potravín uloží pokutu až do dvojnásobku sadzby pokuty, ak do jedného roka odo dňa nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia o uložení pokuty dôjde k opakovanému porušeniu povinnosti. Po ďalšom opakovanom porušení povinnosti orgán úradnej kontroly potravín uloží pokutu od 1 do 5 miliónov eur.
Novela potravinového zákona spresňuje spôsob nahlasovania prísunu zásielky potravín z iného členského štátu EÚ. Dopĺňa zároveň splnomocnenie MPRV na vydanie všeobecne záväzného právneho predpisu ustanovujúceho podrobnosti o možnosti označovania potravín a poľnohospodárskych produktov dobrovoľnými údajmi a ich používanie na účely propagácie a marketingu.
"Upravuje sa povinnosť prevádzkovateľa predkladať informáciu len za SR (pôvodne za prvých päť krajín pôvodu) a povinnosť zverejnenia tejto informácie na viditeľnom mieste pri vstupe do prevádzkarne určenej pre konečného spotrebiteľa na jeho webovom sídle," priblížil rezort pôdohospodárstva. Presne sa definuje prevádzkovateľ, ktorý bude podľa tohto návrhu zákona povinný predkladať informáciu na MPRV.
Zverejnením zoznamu prevádzkovateľov na webovom sídle ministerstva sa docieli celkový prehľad o podiele predaja potravín vyrobených v SR podľa obratu na potravinách z celkovej ponuky predávaných potravín a tiež aj v členení podľa jednotlivých odborov potravinárskeho priemyslu povinných prevádzkovateľov.
Novelizovaný zákon by mal rozšíriť aj kompetencie na výkon úradnej kontroly potravín orgánov štátnej veterinárnej a potravinovej správy o potraviny označené dobrovoľnými údajmi. "Ustanovuje sa nová skutková podstata, pri ktorej naplnení je možné uložiť pokutu v rozmedzí od 100 eur do 100.000 eur, ak povinná osoba nezverení polročný výkaz spôsobom a v čase predpokladanom zákonom," dodalo MPRV SR v dôvodovej správe.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona