Zákon o odbornom vzdelávaní posunuli do druhého čítania

NETKY.SK • 28 Január 2015, 17:57 • 2 min
Zákon o odbornom vzdelávaní posunuli do druhého čítania

BRATISLAVA - Parlament dnes posunul do druhého čítania návrh zákona o odbornom vzdelávaní. Cieľom návrhu je pripraviť novú komplexnú právnu úpravu celej problematiky odborného vzdelávania a prípravy v stredných odborných školách.

slovakia

left justify in out

Návrh zákona tiež upravuje typy stredných odborných škôl, overenie spôsobilosti zamestnávateľa poskytovať praktické vyučovanie v systéme duálneho vzdelávania a dáva legislatívny rámec duálnemu vzdelávaniu.


Inšpiráciou pre ministerstvo školstva boli pozitívne skúsenosti s duálnym vzdelávaním v Nemecku, Rakúsku a Švajčiarsku, ako aj pôsobenie firiem z týchto krajín na Slovensku. Novým zákonom chce ministerstvo školstva reagovať na meniace sa potreby trhu práce. Zabezpečiť to chcú úzkou spoluprácou odborných škôl so všetkými zainteresovanými subjektmi, a to so štátnou správou, územnou samosprávou, zamestnávateľmi, stavovskými a profesijnými organizáciami a zástupcami zamestnancov. 


V systéme duálneho vzdelávania sa pritom žiak pripravuje na výkon povolania či odborných činností podľa konkrétnych potrieb a požiadaviek zamestnávateľa. Žiak tak absolvuje praktické vyučovanie priamo u zamestnávateľa. Vstup zamestnávateľov do odborného vzdelávania a prípravy je riešený aj prostredníctvom plánovania vzdelávacích potrieb trhu práce a spoluúčasťou pri tvorbe nového obsahu vzdelávania. Ministerstvo chce motivovať zamestnávateľov, aby vstúpili do procesu odborného vzdelávania a prípravy dvoma spôsobmi. Prvým je, aby príprava na povolanie bola v súlade s požiadavkami a potrebami zamestnávateľov. Druhou motiváciou pre zamestnávateľa sú daňové stimuly. 


Návrh zákona tiež stanovuje, že v stredných zdravotníckych školách sa praktické vyučovanie v systéme duálneho vzdelávania nebude uskutočňovať. Zároveň sa vzhľadom na špecifickosť stredných škôl požiarnej ochrany a policajných stredných odborných škôl ustanovuje, že tento návrh zákona sa na ne nevzťahuje. 


S cieľom zabezpečenia kvalitnej prípravy žiakov stredných odborných škôl sa vytvárajú normatívy materiálno-technického a priestorového zabezpečenia pre jednotlivé študijné odbory a učebné odbory. Návrh zákona novým spôsobom vymedzuje aj prívlastok, ktorý je dôležitým prvkom pre určenie typu strednej odbornej školy. Prívlastok vyjadrí previazanosť skupiny študijných odborov alebo skupiny učebných odborov s príslušnou strednou odbornou školou. 

Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) upozorňuje, že v podobe, v akej bol zákon predložený, je reálne nevykonateľný. Motivácia k vstupu zamestnávateľa do procesu duálneho vzdelávania musí byť podľa únie jasná a dostatočne atraktívna. "Sme toho názoru, že zákon v navrhovanom znení neposkytuje dostatočné motivačné nástroje pre vstup zamestnávateľov do systému duálneho vzdelávania. Upozorňujeme, že v prípade, že sa nepodarí dosiahnuť "kritickú masu“ podnikateľov vrátane malých a stredných podnikov, ktorí sa zapoja do systému duálneho vzdelávania, nepodarí sa ani dosiahnuť reálne výsledky, ktoré si vláda a zamestnávatelia v oblasti vzdelávania a zamestnanosti od tejto reformy sľubujú," uvádza tajomník RÚZ Martin Hošták. K naplneniu požiadaviek zamestnávateľov zatiaľ nedošlo. 

 

Podobne sa k návrhu zákona vyjadruje aj Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ SR). Vo svojom stanovisku uvádza, že je nutné návrh zákona posunúť do legislatívneho procesu z časových dôvodov, avšak zároveň je potrebné využiť ešte existujúci časový priestor a uskutočniť ministrom školstva avizované rokovania so sociálnymi partnermi a zamestnávateľmi. "Cieľom rokovaní je upraviť a doplniť návrh zákona najmä v oblasti nastavenia motivácie zamestnávateľov, ktorí, ak majú plnohodnotne vstúpiť do systému duálneho vzdelávania, musia byť stimulovaní, respektíve musia mať zákonom garantované finančné kompenzácie nákladov spojených s financovaním praktického vyučovania u zamestnávateľa," konštatoval prvý viceprezident AZZZ SR Roman Karlubík. Zákon o odbornom vzdelávaní podporuje aj Konfederácia odborových zväzov a Združenie miest a obcí Slovenska. 


Zamestnávatelia na princípe dobrovoľnosti budú môcť podľa zákona uzatvárať učebné zmluvy so študentmi stredných škôl. Na základe nich budú môcť vykonávať žiaci prax priamo u zamestnávateľa. "Výhody to bude mať pre všetkých. Študent bude dostávať štipendium a odmenu za vykonanú prácu. Zamestnávatelia budú mať daňové úľavy," povedal pri uvádzaní návrhu premiér Robert Fico s tým, že daňové úľavy pre zamestnávateľov do roku 2018 by mali predstavovať takmer 26 miliónov eur. V súčasnom návrhu zákona sú pritom nastavené na 70 eur na žiaka na mesiac. 

 

Minister školstva Juraj Draxler zdôraznil, že krajiny, kde funguje duálny systém, nemajú problém so zamestnávateľmi mladých. Odborné vzdelávanie má však podľa ministra na Slovensku dlhú tradíciu, takže nestaviame na zelenej lúke. Žiaci pritom budú môcť absolvovať u zamestnávateľa až 80 percent výučby praktického vzdelávania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona