Zákon o občianstve pripravil za päť rokov o slovenský pas stovky ľudí

NETKY.SK • 17 Júl 2015, 13:57 • 2 min
Zákon o občianstve pripravil za päť rokov o slovenský pas stovky ľudí

BRATISLAVA - Zákon o štátnom občianstve pripravil za päť rokov (od 17. 7. 2010 do 16. 7. 2015) o slovenský pas 1127 ľudí. Najčastejšie stratili slovenské občianstvo prijatím českého (382). Vyplýva to zo štatistík Ministerstva vnútra (MV) SR.

slovakia

left justify in out

O slovenský pas prišli aj osoby, ktoré prijali občianstvo nemecké (230), rakúske (165), britské (97), maďarské (62), americké (37), nórske (29), belgické a holandské (obe po 24), írske (14), talianske (13), švajčiarske a kanadské (obe po 10), austrálske a francúzske (obe po 6), fínske a švédske (obe po 3), islandské, čínske, poľské a ruské (všetky po 2), ukrajinské, dánske, novozélandské a izraelské (všetky po 1).

 

 

Pokusy o zmenu zákona neboli úspešné

 

Slovenský pas strácajú ľudia na základe zákona o štátnom občianstve, ktorý prijala prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD). Niekdajší kabinet reagoval právnou normou v roku 2010 na maďarský zákon, ktorý od roku 2011 zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom. Na základe súčasného zákona prichádzajú o slovenský pas tí, ktorí prijali občianstvo iného štátu.

 

Od prijatia zákona sa objavili viaceré pokusy o zjemnenie tejto právnej normy, avšak ani jeden z nich nebol úspešný. Súčasnou právnou normou sa zaoberal aj Ústavný súd SR, ktorý nedokázal povedať, či je protiústavná, alebo nie je. Ministerstvo vnútra avizovanú zmenu zákona dosiaľ nepredložilo.Od februára tohto roka je účinné nariadenie rezortu o udeľovaní štátneho občianstva SR z osobitných dôvodov. Umožňuje, aby bývalí štátni občania SR, ktorí stratili slovenské občianstvo po 1. januári 1993, mohli požiadať o jeho udelenie.

 

Pri rozhodovaní o žiadosti sa prihliada aj na skutočnosti, ktoré boli dôvodom straty štátneho občianstva SR, a na spôsob a podmienky, akými žiadateľ cudzí pas nadobudol. "Najmä na existenciu podmienky povoleného, evidovaného alebo registrovaného pobytu v cudzom štáte v čase nadobudnutia cudzieho štátnehoobčianstva," uviedlo ministerstvo.

 

Rezort pripomína, že chcel nariadením vyjsť v ústrety občanom, ktorí pre tvrdosť zákona prišli o slovenské občianstvo. "Podľa nášho názoru je takéto riešenie lepšie, ako ďalej čakať na prijatie novely zákona o štátnom občianstve, keďže v súčasnosti nevieme odhadnúť, v akom časovom horizonte bude zákon prijatý," poznamenal rezort vnútra.

 

 

O vrátenie slovenského pasu požiadalo 53 ľudí, uspeli ôsmy

 

O vrátenie slovenského štátneho občianstva požiadalo za päť a pol mesiaca platenia výnimky (od 1. 2. 2015 do 16. 7. 2015) 53 bývalých občanov SR. Ôsmi zo žiadateľov už majú slovenský pas späť. Ide o českých občanov. TASR to potvrdil Tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra SR. Ostatné žiadosti rezort vybavuje. Trinásť žiadostí prišlo z Českej republiky, dve z Maďarska, dve z Austrálie a jedna zo Spojených štátov amerických. Zvyšných 35 zo slovenských miest.

 

Ľudia, ktorí prišli o slovenský pas pre súčasný zákon o občianstve, môžu žiadať občianstvo naspäť od februára tohto roka. Vtedy totiž nadobudlo účinnosť nariadenie ministerstva vnútra o udeľovaní štátneho občianstva SR z osobitných dôvodov. O opätovné udelenie štátneho občianstva treba podľa MV SR písomne požiadať, a to osobne na okresnom úrade v sídle kraja, diplomatickej misii alebo na konzulárnom úrade SR. Podmienkou je mať najprv registrovaný pobyt na cudzineckej polícii čiže povolený pobyt cudzinca na území SR.

 

Nariadenie rezortu o udeľovaní štátneho občianstva SR z osobitných dôvodov umožní, aby bývalí štátni občania SR, ktorí stratili slovenské občianstvo po 1. januári 1993, mohli požiadať o jeho udelenie. Pri rozhodovaní o žiadosti sa prihliada aj na skutočnosti, ktoré boli dôvodom straty štátneho občianstva SR, a na spôsob a podmienky, akými žiadateľ cudzí pas nadobudol. "Najmä na existenciu podmienky povoleného, evidovaného alebo registrovaného pobytu v cudzom štáte v čase nadobudnutia cudzieho štátneho občianstva," uviedol v minulosti pre TASR tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra SR.

 

O slovenský pas môžu prísť ľudia na základe zákona o štátnom občianstve, ktorý prijala prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD). Niekdajší kabinet reagoval právnou normou v roku 2010 na maďarský zákon, ktorý od roku 2011 zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom. Na základe súčasného zákona prichádzajú o slovenský pas tí, ktorí prijali občianstvo iného štátu. Doposiaľ je to 1127 ľudí.

 

Od prijatia zákona sa objavili viaceré pokusy o zjemnenie tejto právnej normy, avšak ani jeden z nich nebol úspešný. Súčasnou právnou normou sa zaoberal aj Ústavný súd SR, ktorý nedokázal povedať, či je protiústavná, alebo nie je. Ministerstvo vnútra avizovanú zmenu zákona dosiaľ nepredložilo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona