Zákon o občianstve pripravil o slovenský pas za vyše štyri roky 963 ľudí

NETKY.SK • 14 December 2014, 14:05 • 2 min
Zákon o občianstve pripravil o slovenský pas za vyše štyri roky 963 ľudí

BRATISLAVA - Zákon o štátnom občianstve pripravil za vyše štyri roky (od 17.7.2010 do 12.12.2014) o slovenský pas 963 ľudí. Najčastejšie stratili ľudia slovenské občianstvo prijatím českého (351). Vyplýva to zo štatistík Ministerstva vnútra SR.

slovakia

left justify in out

O slovenský pas prišli aj osoby, ktoré prijali občianstvo nemecké (182), rakúske (140), britské (91), maďarské (58), americké (27), belgické (21), nórske a holandské (obe po 19), írske (13), talianske (9), švajčiarske (8), austrálske (5), francúzske a kanadské (obe po 4), islandské, čínske, poľské a švédske (všetky po 2), ukrajinské, ruské, dánske, novozélandské (všetky po 1).
      

Slovenský pas strácajú ľudia na základe zákona o štátnom občianstve, ktorý prijala prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD). Niekdajší kabinet reagoval právnou normou v roku 2010 na maďarský zákon, ktorý od roku 2011 zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom. Na základe súčasného zákona prichádzajú o slovenský pas tí, ktorí prijali občianstvo iného štátu.
      

Od prijatia zákona sa objavili viaceré pokusy o zjemnenie tejto právnej normy, avšak ani jeden z nich nebol úspešný. Súčasnou právnou normou sa zaoberal aj Ústavný súd SR, ktorý nedokázal povedať, či je protiústavná, alebo nie je.
      

V súčasnosti sa zmiernením zákona zaoberá ministerstvo vnútra. Podľa pripravovanej novely by získanie cudzieho občianstva malo byť naďalej viazané na trvalý pobyt. To má byť dostatočná väzba slovenského žiadateľa na danú krajinu a nebude sa tak musieť obávať straty slovenského občianstva. Tí, ktorí oň pre súčasný zákon prišli, budú môcť znova o občianstvo požiadať.
      

Ministerstvo návrh zákona ešte nepredložilo. Minister Robert Kaliňák (Smer-SD) avizoval vracanie slovenského občianstva na základe výnimky a to ešte skôr, ako bude schválená pripravovaná novela zákona. Týkalo by sa to tých, ktorí prišli o slovenský pas prijatím občianstva iného štátu na základe trvalého pobytu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies