Zákon o neprimeraných podmienkach pomôže agropotravinárom, tvrdia Matečná aj potravinári

NETKY.SK • 7 Február 2019, 17:19 • 2 min
Zákon o neprimeraných podmienkach pomôže agropotravinárom, tvrdia Matečná aj potravinári

BRATISLAVA - Obchodné vzťahy medzi dodávateľmi a odberateľmi potravín budú férovejšie a vyváženejšie. Konštatuje to Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR po tom, čo Národná rada SR schválila zákon z dielne agrorezortu o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami.

slovakia

left justify in out

Nová právna úprava eliminuje viac ako 40 rôznych nekalých obchodných praktík. "Dodávatelia budú ochránení od rôznych dodatočných poplatkov, skráti sa lehota splatnosti faktúr, pribudne možnosť podávania anonymných podnetov, zlepší sa kontrola a sprísnia sa sankcie," očakáva agrorezort.

V utorok schválený zákon o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami pomôže podľa ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej, Potravinárskej komory Slovenska (PKS) a Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) slovenským poľnohospodárom a potravinárom. Zákon má podľa nich potenciál najmä v tom, že zlepší postavenie dodávateľov v dodávateľsko-odberateľských vzťahoch.

“S radosťou musím konštatovať, že sme schválili najdôležitejší zákon pre výrobcov potravín na Slovensku. Obchodníci doteraz zneužívali svoju obchodnú silu. Tomu sme sa rozhodli zabrániť. Od novely zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami očakávame, že sa bude jej schválením dodávateľom a potravinárom jednoduchšie dýchať, a že budú vedieť spätne vrátiť prostriedky, ktoré vyrokujú s týmito dodávateľmi za férovejších podmienok do technológií a inovácií, a tak budú dodávať kvalitné suroviny vo väčšom objeme na naše pulty. V tomto súboji stojím jednoznačne na strane potravinárov a poľnohospodárov," uviedla vo štvrtok Matečná.

 

img

Gabriela Matečná. Zdroj: TASR


Potravinári sa zhodli, že upravený zákon o neprimeraných podmienkach má potenciál zlepšiť postavenie dodávateľov v dodávateľsko-odberateľských vzťahoch. "Za najdôležitejšie zmeny, ktoré nový zákon o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami prináša, považuje Potravinárska komora Slovenska skrátenie splatnosti faktúr na maximálne 30 dní odo dňa dodania potraviny, platnosť akciovej ceny len na tovar predaný v predajnej akcii a možnosť anonymného podania podnetu na porušenie zákona,“ uviedol prezident Potravinárskej komory Slovenska Daniel Poturnay.


Podľa predsedu SPPK Emila Macha schváleniu zákona predchádzala dlhá a rozsiahla odborná diskusia. „O tomto zákone sme diskutovali dva roky. Prešiel riadnym medzirezortným pripomienkovým konaním a prešiel aj rozsiahlou diskusiou naprieč celým slovenským agrosektorom. Tento zákon pomáha postaveniu potravinárov a poľnohospodárov. Zákon našiel širokú zhodu a podporilo ho až 98 poslancov. Za niektoré pozmeňujúce zákony dokonca hlasovalo aj cez 100 poslancov, za čo sme radi a je to pre nás dôležité. Predchádzajúci zákon nebol dostatočne vymedzený a bolo potrebné ho zmeniť," ozrejmil Emil Macho.

Schválený zákon zapracuje aj nové ustanovenia upravujúce neprimerané podmienky, zavedie generálnu klauzulu neprimeranej podmienky a umožní predkladať anonymné podnety upozorňujúce na možné porušenie zákona.

 

Zo zákona vyplýva tiež aplikácia ustanovení zákona aj v prípade, ak sa zmluvné vzťahy účastníkov obchodného vzťahu spravujú iným právnym poriadkom ako právnym poriadkom SR. Poslanci schválili materiál aj s pozmeňujúcimi návrhmi Maroša Kondróta, Evy Antošovej a Petra Antala. Zákon nadobudne účinnosť 1. apríla 2019.

Voči tomuto schválenému zákonu má však výhrady opozičná strana Sloboda a Solidarita, ktorá ho nechá posúdiť Ústavným súdom SR. „Sme presvedčení, že niektoré ustanovenia tohto zákona sú v rozpore s ústavou i záväzkami, ktoré Slovensko prijalo členstvom v Európskej únii,“ reagovala na schválenie zákona strana SaS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona