Zákon o konflikte záujmov porušilo 136 starostov

NETKY.SK • 23 Október 2014, 11:49 • 2 min
Zákon o konflikte záujmov porušilo 136 starostov

BRATISLAVA – Zákon o konflikte záujmov v tomto volebnom období, teda od roku 2010 do 2014, porušilo 136 starostov a primátorov.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej povedal na dnešnej tlačovej besede v Bratislave riaditeľ Transparency International Slovensko (TIS) Gabriel Šípoš, 118 z nich kandiduje v nadchádzajúcich komunálnych voľbách opäť. „Vyzývame všetkých starostov, ktorí porušujú zákon o konflikte záujmov, aby okamžite vystúpili zo štatutárnych orgánov súkromných firiem,“ povedal. TIS však zároveň žiada zastupiteľstvá, aby uložili vinníkom tresty podľa zákona, ide o odobratie šesť mesačných platov. Na jar budúceho roka TIS pripraví analýzu, ktorá túto povinnosť starostov či primátorov opäť zhodnotí. Na aktuálnu analýzu organizácia využila obchodný register a zoznam starostov.

 

Zákon o konflikte záujmov zakazuje starostom a primátorom podnikať vo funkcii štatutárov súkromných firiem. Zo 136 starostov a primátorov, ktorí boli v konflikte záujmov, zastupiteľstvá potrestali len štyroch z nich, a to v Bratislave, Nitre a v obciach Studienka a Blahová. „Je to pre nás zanedbateľný počet, pretože to znamená, že porušovanie tohto zákona nie je u nás trestané,“ poznamenal Šípoš. Organizácia TIS analýzou zistila aj to, že obce a mestá, ktorým šéfujú starostovia a primátori, ktorí sú v konflikte, majú problémy s hospodárením. Jednak majú vyššie dlhy, ale aj ich celkové finančné zdravie je horšie, pripomenul. „Niektorí dokonca so svojimi firmami uzatvárali zmluvy z pozície starostu,“ povedal riaditeľ TIS. 

 

Zákon sa porušuje v mestách i obciach, na východe aj na západe krajiny. Ako povedal Martin Turček z TIS, "pokiaľ ide o porušovanie zákona, na veľkosti nezáleží". Porušili ho napríklad primátori Banskej Bystrice, Dubnice nad Váhom či Spišskej Novej Vsi, ale aj Bratislavy a Nitry. Politická príslušnosť taktiež nehrá veľkú úlohu. „V konflikte boli kandidáti takmer všetkých významných politických strán,“ skonštatoval. Zriedkavejšie ide o starostov s podporou strán Most-Híd, SNS a ĽS-HZDS, naopak, častejšie sú to starostovia s podporou Smeru-SD či nezávislí. 

 

Medzi najpodnikavejších starostov patrili: starosta obce Rybky v Košickom kraji Henrich Ravas, ktorý pôsobil v desiatich firmách, starosta Rešice v Košickom kraji František Bodnár a starosta Jablonového v Bratislavskom kraji, obaja podnikali v siedmich súkromných firmách. Starostov, ktorí povedali, že ich firma nepodniká, bolo podľa Turčeka veľa. Najčastejšie reagovali slovami: "neberiem príjem z funkcie vo firme, informoval som zastupiteľstvo, firma nepodniká, firma nemá zmluvy s obcou alebo som starostom na skrátený úväzok". 

 

Organizáciu prekvapilo, že sa tento zákon tak masívne porušuje. TIS však vyzýva aj tých, ktorí sa po voľbách dostanú do funkcií, aby na túto dôležitú vec nezabudli a čo najskôr po zvolení vystúpili zo súkromných firiem. „Ak niekto sedí na jednej stoličke, nemôže dobre vykonávať druhú funkciu, keď má dva rozličné záujmy, ktoré sa môžu navyše aj krížiť,“ uzavrel Šípoš. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies