Zákon o dreve má zabrániť vstupu dreva z nezákonnej ťažby na trh EÚ

NETKY.SK • 13 December 2017, 15:5 • 2 min
Zákon o dreve má zabrániť vstupu dreva z nezákonnej ťažby na trh EÚ

BRATISLAVA - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR pripravilo zákon o dreve, ktorým ide zabrániť vstupu dreva z nezákonnej ťažby a výrobkom z takéhoto dreva na európsky trh.

slovakia

left justify in out

Po viac ako štyroch rokoch tak SR preukáže splnenie nariadenia EÚ. Nový zákon v stredu prerokovala a schválila vláda SR. Zákon by mal nadobudnúť účinnosť 1. apríla 2018. "Tvrdo zakročíme proti každému, kto by sa chcel obohacovať na nelegálne získanom dreve. Zákonom zamedzujeme vstupu dreva z nezákonnej ťažby, či už zo Slovenska, zahraničia alebo výrobkom z takéhoto dreva na vnútorný trh EÚ prostredníctvom Slovenskej lesnícko-drevárskej inšpekcie (SLDI). Za porušenie tohto zákona budú hroziť sankcie až do výšky 200.000 eur," uviedla Gabriela Matečná (nominantka SNS), vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

 

Inšpektori SLDI patriacej pod MPRV SR so sídlom vo Zvolene budú kontrolovať v rámci celého Slovenska aktivity obchodníkov s drevom, dovozcov, prepravcov a všetky fyzické a právnické osoby, ktoré uvádzajú drevo a výrobky z neho na trh. Vydávať budú rozhodnutia a sankcie, zabezpečovať poradenskú činnosť, spolupracovať s colnými orgánmi, v prípadoch pochybnosti o druhu, pôvode a množstve dovezeného dreva či výrobkov z neho.

 

Inšpektori budú oprávnení vstupovať na pozemok, do stavby, do zariadení, do vozidiel, ktoré sa používajú na účely uvádzania dreva a výrobkov z dreva na vnútorný trh EÚ alebo na ich prepravu, samostatne zastavovať vozidlá prevážajúce drevo a výrobky z dreva na lesných cestách i pozemkoch. Hospodárske subjekty budú na základe zákona povinné uchovávať doklady preukazujúce pôvod dreva a výrobkov z dreva, nadobudnutie vlastníctva alebo držby dreva a výrobkov z dreva, ako i dokladov týkajúcich sa uvedenia dreva a výrobkov na vnútorný trh.

 

Obchodník bude povinný pri predaji dreva a výrobkov uchovávať doklady preukazujúce ich nadobudnutie a oprávnenie obchodovať s nimi. Prepravca bude zasa povinný preukazovať sa dokladom, z ktorého je zrejmý pôvod dreva a výrobkov, druh dreviny, množstvo dreva a výrobkov vyjadrené počtom, objem alebo hmotnosť surového dreva, zaradenie dreva a výrobkov do kvalitatívnej triedy, dodávateľa a príjemcu dreva (výrobkov), dátum a čas prepravy. Tieto doklady musí prepravca uchovávať najmenej päť rokov odo dňa prevzatia dreva (výrobkov) na prepravu.

 

EÚ prostredníctvom nariadenia Európskeho parlamentu a Rady EÚ ešte v roku 2010 nariadila členským štátom určiť príslušný orgán, ktorý by mal na starosti centrálnu evidenciu, kontrolu a prípadné sankcie subjektom uvádzajúcim na trh drevo a výrobky z neho pochádzajúce z nezákonnej ťažby. Nariadenie malo byť platné od marca 2013, SR pre jeho nesplnenie hrozila pokuta viac ako 100 miliónov eur.

 

Návrh zákona súvisí aj s nariadením Rady EÚ z roku 2005 o vytvorení licenčného systému FLEGT na dovoz dreva do EÚ, a to prostredníctvom overovania licencií z tretích krajín, s ktorými má EÚ uzatvorené partnerské dohody. Ústredným orgánom štátnej správy v oblasti uvádzania dreva na trh za SR bude MPRV SR. V lesoch nevyhnutných pre potreby obrany štátu bude orgánom dozoru Ministerstvo obrany SR. Ďalšími orgánmi štátnej správy v oblasti uvádzania dreva na vnútorný trh z lesných pozemkov budú okresné úrady.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona