Zákon o cirkvách ide proti duchu doby, tvrdí Islamská nadácia na Slovensku

NETKY.SK • 31 Január 2017, 18:31 • 2 min
Zákon o cirkvách ide proti duchu doby, tvrdí Islamská nadácia na Slovensku

BRATISLAVA - Pre náboženskú slobodu na Slovensku je podľa predsedu Islamskej nadácie na Slovensku Mohamada S. Hasnu smutný deň. Reagoval tak na to, že parlament prelomil prezidentovo veto a schválili novelu zákona o slobode náboženskej viery a postavení cirkví a náboženských spoločností, ktorou sa zvýši minimálny počet plnoletých členov pre registráciu cirkvi alebo náboženskej spoločnosti z 20-tisíc na 50-tisíc členov.

slovakia

left justify in out

"Schválený protimoslimský zákon nielen, že ide proti duchu doby, ale právne znevýhodňuje a organizačne komplikuje život moslimov žijúcich na území SR. Poľutovaniahodný je však i fakt, že registrované cirkvi a náboženské spoločnosti sa nezastali práv moslimskej obce a premárnili tak šancu urobiť morálne správu vec," uviedol Hasna. Stanovisko agentúre SITA poskytla Islamská nadácia na Slovensku.


Podľa predkladateľov je cieľom novely zákona eliminovať špekulatívne registrácie údajných cirkví a náboženských spoločností za účelom získania finančných príspevkov od štátu. Národniari navrhli zvýšiť pre registráciu cirkvi alebo náboženskej spoločnosti minimálny počet ich plnoletých členov z 20-tisíc na 50-tisíc. "Cirkvi a náboženské spoločnosti môžu v Slovenskej republike de iure aj de facto slobodne pôsobiť, pričom štát obmedzuje ich pôsobenie jedine rešpektovaním právneho poriadku," uviedol Tibor Bernaťák (SNS).

 

Dodal, že registráciou na Ministerstve kultúry SR získavajú tieto cirkvi mnohé výhody, napríklad môžu žiadať štát o finančné príspevky na platy svojich duchovných, na prevádzku cirkevných škôl či vyučovanie náboženstva na štátnych školách. "Tento štát má ale legitímne právo určiť registračné podmienky, ktoré spĺňajú tie subjekty, ktorých vieru vyznáva nie zanedbateľný počet občanov Slovenskej republiky," povedal Bernaťák. SNS však nechce touto novelou obmedziť nikoho náboženskú slobodu, pretože je to základné ľudské právo každého človeka.


Prezident Andrej Kiska vrátil parlamentu novelu zákona o slobode náboženskej viery a postavení cirkví a náboženských spoločností, ktorú parlament prijal 30. novembra. Poslancom navrhol, aby pri opätovnom prerokovaní zákon odmietli ako celok. Ako dôvod prezident uviedol, že novela neprimerane zasahuje do základných práv a slobôd garantovaných Ústavou SR. Pokiaľ ide o vrátenú novelu, Kiska v odôvodnení pripomína, že deklarovaným cieľom novely malo byť podľa predkladateľov eliminovať “špekulatívne registrácie údajných cirkví a náboženských spoločností” s cieľom získať finančné príspevky od štátu.

 

Podľa prezidenta predkladatelia nepreukázali, že riziko podvodov pri registrácii nových cirkví alebo náboženských spoločností sa zvyšuje. Zásah do základných práv a slobôd garantovaných ústavou považuje hlava štátu za neprimeraný aj preto, lebo podmienku 50-tisíc členov podľa posledného sčítania ľudu na Slovensku plnia len štyri z 18 v minulosti registrovaných cirkví a náboženských spoločností. Táto podmienka je zároveň neprimeraná aj pri porovnaní so zákonnými úpravami v iných členských krajinách EÚ. Novela po dnešnom schválení bude platiť od 1. marca 2017.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona