Zákon KDH o rodinnom podnikaní v druhom čítaní

NETKY.SK • 31 Máj 2013, 11:29 • 2 min
Zákon KDH o rodinnom podnikaní v druhom čítaní

BRATISLAVA – Návrh zákona o rodinnom podnikaní Kresťanskodemokratického hnutia dnes parlament posunul do druhého čítania.

slovakia

left justify in out

Slovensko na rozdiel od väčšiny krajín Európskej únie podľa poslanca hnutia Jána Hudackého nemá legislatívne upravené rodinné podnikanie ako tradičný spôsob podnikania pre členov rodín. Zákon má vytvoriť lepšie podmienky pre ekonomické zabezpečenie rodín, stabilný a dlhodobo udržateľný spôsob zamestnanosti a príjmu. Podľa Hudackého má odbremeniť sociálny systém štátu a znížiť podiel šedej ekonomiky.

Kresťanskí demokrati navrhujú tri právne formy rodinného podnikania, a to rodinnú živnosť, farmu a obchodnú spoločnosť. Rodinná živnosť má byť rodinný podnik na báze živnosti, na činnosti ktorého sa podieľajú minimálne dvaja členovia rodiny a najmenej jeden z členov rodiny musí mať živnostenské oprávnenie. Rodinná farma má byť rodinný podnik na báze samostatne hospodáriaceho roľníka, na činnosti ktorého sa podieľajú minimálne dvaja členovia rodiny a najmenej jeden z členov rodiny musí mať osvedčenia o zápise do evidencie samostatne hospodáriacich roľníkov. Rodinná obchodná spoločnosť má byť rodinnou obchodnou spoločnosťou s ručením obmedzeným alebo akciová spoločnosť, v ktorej majú členovia rodiny nadpolovičnú väčšinu súhrnu peňažných i nepeňažných vkladov základného imania spoločnosti a najmenej jeden z členov rodiny je členom štatutárneho orgánu alebo štatutárnym orgánom. Podľa návrhu členmi rodiny sú príbuzní v priamom rade, súrodenci, alebo manželia. 

Štát by takéto rodinné firmy podporoval daňovým zvýhodnením, nižšou administratívnou záťažou a jednoduchším prístupom k štartovaciemu kapitálu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona