Základnú školu v Prešove zavreli, u 30 detí zistili salmonelu

NETKY.SK • 24 September 2015, 12:13 • 2 min
Základnú školu v Prešove zavreli, u 30 detí zistili salmonelu

PREŠOV – Základná škola na Májovom námestí v Prešove je zatvorená. Deti majú až do piatka (25.9.) riaditeľské voľno. U 30 žiakov sa podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Prešove potvrdilo ochorenie Salmonella enteritidis.

slovakia

left justify in out

Podľa riaditeľky školy Dany Štuckovej škola nie je zatvorená pre to, že by to nariadil RÚVZ, ale preto, že je zatvorená školská jedáleň a trocha aj z preventívnych dôvodov, no o dôvode, prečo sú deti choré, špekulovať nechcela.

 

Ako napísala v stanovisku vedúca úradu a regionálna hygienička RÚVZ v Prešove Jana Mýtniková, z celkového počtu 613 exponovaných osôb bolo zatiaľ k dnešnému dňu potvrdených 30 prípadov ochorenia. Ďalšie prípady sú v štádiu epidemiologického vyšetrovania. Prvé potvrdené prípady boli na oddelenie epidemiológie RÚVZ v Prešove nahlásené v piatok (18.9.). V rámci šetrenia hygienici zistili, že chorí v pondelok (14.9.) konzumovali v školskej jedálni šarišskú "ľuštu" a špenátové halušky so syrovou omáčkou. Prvé príznaky ochorenia boli zaznamenané hneď v utorok (15.9.).

Choré sú prevažne deti z prvého stupňa. U všetkých boli zistené početné vodnaté stolice, zvracanie, bolesti brucha či nechutenstvo. Keďže boli prvé ochorenia nahlásené až štyri dni po konzumácii stravy, RÚVZ podľa Mýtnikovej nemohol odobrať vzorky jedla, pretože povinnosť uchovávať vzorky má školská jedáleň len 48 hodín.

 

Aj napriek tomu bolo hygienikmi uložené opatrenie vykonať účinnú dezinfekciu všetkých priestorov v prevádzke školskej jedálne, zabezpečiť odber vzoriek biologického materiálu od zamestnancov školskej jedálne za účelom určenia pôvodcu prenosného ochorenia a zdržať sa prevádzkovania stravovacej časti základnej školy do doby vykonania účinnej dezinfekcie. Zároveň bol zamestnancom školskej jedálne nariadený zvýšený zdravotný dozor – dočasný zákaz výkonu epidemiologicky závažných činností a lekársky dohľad.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies