Základnou prioritou agrorezortu bude uchovať akreditáciu PPA

NETKY.SK • 23 Júl 2010, 11:52 • 2 min
Základnou prioritou agrorezortu bude uchovať akreditáciu PPA

Základnou prioritou agrorezortu bude uchovať akreditáciu PPA

slovakia

left justify in out

img

Základnou prioritou v agrorezorte bude podľa slov šéfa Ministerstva pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja (MPŽPRR) SR Zsolta Simona uchovať akreditáciu Poľnohospodárskej platobnej agentúry (PPA). "V septembri tohto roka tu budeme mať akreditačnú kontrolu, ktorá bude preverovať stav platobnej agentúry. Sú tam totiž značné nezrovnalosti," uviedol v rozhovore pre TASR Simon.
      V platobnej agentúre sú podľa neho "oblasti, ktoré SR vôbec neimplementovala, respektíve implementovala ich v nedostatočnej miere". "Taktiež nám hrozí, že prídeme o časť peňazí z priamych platieb a platieb na cukor. Môžeme prísť odhadom asi o 20 % prostriedkov," spresnil.
      Toto je podľa Simona prvoradá úloha, "aby sme prostriedky, pokiaľ sa dá, zachránili". "Samozrejme, urýchľujeme všetky možné platby v oblasti pôdohospodárstva, aby každý mohol dostať maximálny objem peňazí, ktoré môžu z rezortu odísť prostredníctvom platobnej agentúry. Preto aj v súčasnosti sa riešia platby na veľké dobytčie jednotky (VDJ)," konštatoval.
      Ďalšou z priorít podľa neho bude, že sa agrorezort opätovne vráti ku krokom, ktoré boli prijaté v predchádzajúcich rokoch, a vráti ich do takého stavu, aby sa stabilizoval celý agrárny stav. Znamená to napríklad napraviť chaos v oblasti pozemkového práva. "V oblasti potravín a kontroly potravinového reťazca máme zámer odstrániť anomáliu, že kontrolór 15 rokov kontroluje ten istý obchod, toho istého obchodníka a jestvujú tam už 'iné väzby'. Toto všetko je potrebné odstrániť, aby aj spotrebiteľ videl, že v podstate agrárny sektor je tým sektorom, ktorý prináša pridanú hodnotu," pripomenul minister.
      "Ešte keď sa vrátim k pôdohospodárstvu, ale nielen k pôdohospodárstvu, takou základnou prioritou bude potreba zamerať sa na riešenie problémov, ktoré vyvstali po povodniach. Do budúcnosti bude potrebné, aby sme predchádzali povodniam a ich následkom," dodal Simon k svojim prioritám v agrorezorte na najbližšie obdobie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies