Základné školy začnú vyučovať nový predmet: Potešia sa všetci milovníci tradícií

NETKY.SK • 10 December 2018, 11:02 • 2 min
Základné školy začnú vyučovať nový predmet: Potešia sa všetci milovníci tradícií

Do osnov slovenských základných škôl sa po novom dostane aj jeden špeciálny predmet.

slovakia

left justify in out

Mnohí majú pocit, že dnešná mládež o našej kultúrnej histórii a tradíciách nevie takmer nič. A možno ani nie sú ďaleko od pravdy. Slovenský folklór je mimoriadne rozmanitý a krásny, no dlhodobo sa veľmi nepopularizoval. Istú zmenu priniesla v poslednom období televízna šou, v ktorej sa prezentoval folklór a slovenské ľudové presne, čím sa dostávali do povedomia širokej verejnosti. Teraz sa však možno veci zmenia.

 

 

Štátny pedagogický ústav a autorka školského vzdelávacieho programu Veronika Miščíková sa dohodli na vzájomnej spolupráci, ktorej cieľom je pripraviť vyučovacie osnovy pre voliteľný predmet folkloristika – ľudová výchova.

 

Takáto výučba sa už realizuje na niekoľkých školách v rámci Trenčianskeho samosprávneho kraja, no po novom by sa mohla rozšíriť do všetkých základných škôl na Slovensku. Tento predmet by sa mal zameriavať na komplexné a všeobecné poznatky týkajúce sa ľudovej kultúry konkrétneho regiónu.

 

Doterajšie skúsenosti s vyučovaním folkloristiky sa javia veľmi pozitívne. Ako uviedol riaditeľ ŠPÚ Ľudovít Hajdu, deti sa tu učia úcte, skromnosti, šikovnosti, kreativite, vzájomnej pomoci a rešpektu.

 

Nové učebné osnovy by mali byť k dispozícii v máji 2019, pričom sa počíta aj so vzdelávaním a školením pedagógov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies