Základná cena za vrtuľníky nebude 450 miliónov dolárov

NETKY.SK • 21 Február 2015, 13:13 • 2 min
Základná cena za vrtuľníky nebude 450 miliónov dolárov

BRATISLAVA - Základná cena za nákup deviatich amerických vojenských vrtuľníkov Sikorsky Black Hawk UH-60M nebude 450 miliónov dolárov, ako o tom v piatok 20. februára informovala americká Agentúra pre obrannú bezpečnosť a spoluprácu (DSCA).

slovakia

left justify in out

Pre TASR to uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková s tým, že cena základného kontraktu bude ešte predmetom rokovaní. Ministerstvo v januári odhadlo cenu na približne 348 miliónov dolárov.
      

"Zverejnená suma, ktorá bola odsúhlasená americkou vládou, je maximálny rámec pripravovaného FMS (Foreign Military Sales) programu, ktorý bol predložený na schválenie príslušnému výboru Kongresu a zahŕňa aj ďalšie možné dodatočné požiadavky slovenskej strany v budúcnosti," vysvetlila Balleková s tým, že môže ísť napríklad o rozšírenie výcviku, alebo požiadavky na dodatočné modifikácie vrtuľníkov. "V žiadnom prípade teda nejde o sumu za základný kontrakt, o ktorom sme informovali," dodala.
      

Nákup vrtuľníkov od Američanov musí ešte odsúhlasiť Bezpečnostná rada SR a vláda SR. Minister obrany Martin Glváč zatiaľ o tejto ponuke informoval poslancov branno-bezpečnostného výboru. Dohoda o predaji si vyžaduje aj súhlas amerického Kongresu. Až potom sa začnú medzivládne rokovania.
      

Američania ponúkli Slovensku možnosť nakúpiť vojenské vrtuľníky Sikorsky Black Hawk prostredníctvom amerického fondu Foreign Military Sales počas januárovej návštevy Glváča v USA.
     

O nákupe nových vrtuľníkov, ktoré by nahradili v súčasnosti používané sovietske Mi-17, sa hovorí už dlhšie a armáda ich chce postupne obmeniť do šiestich rokov. Obmena je podľa Glváča pripravená na dve etapy. V prvej etape má prísť deväť vrtuľníkov s tým, že by boli dodávané postupne a zároveň by boli hneď uhrádzané. Peniaze na takéto riešenie má Glváč podľa vlastných slov predrokované s ministrom financií aj s premiérom.
      

Ak by Slovensko podľa Glváča túto ponuku prijalo v krátkom čase, americká strana prisľúbila skrátenie niektorých procesov pri akvizícii tak, že prvé dva vrtuľníky by na Slovensku mohli byť do konca roka.
      

DSCA v piatok taktiež informovala, že kontrakt by mal okrem vrtuľníkov zahŕňať aj 20 motorov T700-GE-701D (18 nainštalovaných a dva náhradné), 20 vstavaných globálnych lokalizačných systémov/inerčných navigačných systémov, dva systémy plánovania leteckých misií, jeden pozemný zdroj energie pre letectvo, 11 identifikačných transpondérov priateľ-nepriateľ AN/APX-123 a ďalšie špeciálne vybavenie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona