Zakladateľku Ligy proti rakovine Evu Sirackú ocenil Európsky parlament

NETKY.SK • 23 Január 2015, 11:46 • 2 min
Zakladateľku Ligy proti rakovine Evu Sirackú ocenil Európsky parlament

BRATISLAVA – Zakladateľka a prezidentka Ligy proti rakovine Eva Siracká si dnes v Bratislave prevzala Cenu európskeho občana 2014, ktorú udeľuje Európsky parlament (EP). Siracká je jednou zo 47 laureátov z 19 krajín EÚ, ktorým toto ocenenie v roku 2014 dali.

slovakia

left justify in out

„Toto je pre mňa významný deň už z toho dôvodu, že som toto ocenenie dostala v roku, keď oslavujeme 25. výročie vzniku Ligy proti rakovine,“ vyhlásila Siracká.

 

Porota ocenila jej odhodlanie, angažovanie sa a občiansky postoj v boji proti rakovine. Vo svojej dlhodobej práci dokázala zvýšiť spoločenské povedomie o rakovine a pomôcť mnohým pacientom a ich rodinám v boji s touto chorobou. Eva Siracká sa od začiatku svojho profesijného života venuje pomoci pacientom s onkologickými ochoreniami, pomoci a podpore ich rodinám a osvetovej činnosti medzi verejnosťou, najmä mládežou. Vďaka jej úsiliu vznikli projekty ako Deň narcisov, bezplatná infolinka pre ľudí s onkologickým ochorením alebo zriadenie asistentských centier. Je tiež autorkou viacerých odborných a edukačných publikácií. 

 

Cena sa laureátom udeľuje najprv v ich národných štátoch, potom sú pozvaní na celoeurópsku slávnosť, ktorá sa bude konať v Európskom parlamente v Bruseli 25. a 26. februára. 

 

 

 

 

 

Európsky parlament udeľuje Cenu európskeho občana od roku 2008. Vzdáva tak hold výnimočným výsledkom jednotlivcov, skupín, združení alebo organizácií. Cena európskeho občana oceňuje projekty, ktoré podporujú európsku integráciu, vzájomné porozumenie medzi občanmi a členskými krajinami alebo cezhraničnú spoluprácu v rámci EÚ. Právo predkladať nominácie majú len poslanci europarlamentu, pričom každý poslanec môže predložiť jednu nomináciu ročne. 

 

V roku 2009 ocenenie získalo banskobystrické Divadlo z Pasáže, ktorého hercami sú mentálne postihnutí ľudia, za organizovanie festivalu komunitných divadiel Arteterapie. V roku 2012 si cenu prevzal Šymon Kliman za výstavu umeleckých fotografií, ktoré zobrazujú ľudí rómskeho pôvodu v netradičnom prostredí.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies