Zakladateľ GLOBSEC považuje jej bezpečnostné konferencie za najdôležitejšie v Európe

NETKY.SK • 26 Máj 2017, 10:58 • 2 min
Zakladateľ GLOBSEC považuje jej bezpečnostné konferencie za najdôležitejšie v Európe

BRATISLAVA - Prezident medzinárodnej bezpečnostnej konferencie GLOBSEC a zároveň jeden z jej zakladateľov Róbert Vass tvrdí, že GLOBSEC je medzi troma najdôležitejšími konferenciami v Európe a piatimi na svete.

slovakia

left justify in out

Dnes sa v Bratislave začína jeho 12. ročník. "GLOBSEC je ako americký sen na Slovensku. Niekde ako študent si to vymyslíte, s kamarátmi začnete organizovať, idete si za svojím snom, postupne ho budujete, získavate partnerov, sponzorov, ľudí, ktorí vás podporujú a v podstate sa dostanete potom medzi medzinárodnú politickú elitu," konštatoval Vass.

 

Považuje ho za úžasný príbeh zo Slovenska. Podľa neho nejde iba o trojdňovú konferenciu, ale je vyjadrím toho, čím chce Slovensko byť. "Nechce byť iba malou krajinou, ktorá žije vo svojej histórii, má komplexy a ktorá nevidí za svoje hranice. Veľkosť krajiny definujú príbehy, ktoré z nej vznikajú," zdôraznil.

 

Bezpečnostná konferencia GLOBSEC 2017 Bratislava Forum potrvá do nedele (28.5.). Zúčastní sa na nej najviac účastníkov doteraz - 1300 zo 70 krajín, pričom podiel žien je 40 percent k 60 percentám mužov. Na konferencii bude 28 panelových diskusií a 150 rečníkov, ktorí vystúpia.

 

Otvoria ju minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, slovenský a poľský prezident Andrej Kiska a Andrzej Duda. V nedeľu sa skončí panelovou diskusiou, v rámci ktorej vystúpia slovenský a český premiér Robert Fico a Bohuslav Sobotka a prezident Európskej rady Donald Tusk.

 

Na konferencii sa celkovo zúčastnia štyria prezidenti, traja premiéri a 12 ministri zahraničných vecí vrátane tureckého Mevlüta Čavušogla. Ďalej medzi vplyvnými hosťami bude napríklad zástupkyňa generálneho tajomníka NATO Rose Gottemoellerová, predseda Európskej rady Donald Tusk, estónska prezidentka Kersti Kaljulaidová, stratég, geopolitický expert a profesor medzinárodných vzťahov na Harvarde Stephen Walt či poradcovia z Bieleho domu, ktorí sú v užšom tíme amerického prezidenta Donalda Trumpa. Po prvý raz sa na konferencii zúčastní i predstaviteľ ruskej dumy Viačeslav Nikonov.

 

V porovnaní s minulými rokmi bude oveľa viac účastníkov aj zo súkromného sektora a viac ako 200 predstaviteľov z médií, ako sú napríklad AP či Guardian. Hlavnou témou konferencie je Adaptácia na budúcnosť, respektíve v budúcnosti (Adapting (to) the Future). Tematicky je rozdelená na štyri kľúčové oblasti – na štvrtú priemyselnú revolúciu, globálne zmeny a trendy, na to, či demokracia je schopná prežiť informačnú revolúciu, na budúcnosť Západu a západných inštitúcií, nové prostredie a na globalizáciu verzus protekcionizmus.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona