Zakladateľ génového inžinierstva Paul Berg jubiluje

NETKY.SK • 29 Jún 2016, 14:58 • 2 min
Zakladateľ génového inžinierstva Paul Berg jubiluje

NEW YORK - Americký biochemik Paul Berg je autor spôsobu spájania molekúl DNA pochádzajúcich z rôznych organizmov a zakladateľ génového inžinierstva. Nositeľ Nobelovej ceny za chémiu z roku 1980 sa narodil 30. júna 1926 v New Yorku v Spojených štátoch amerických (USA) a vo štvrtok sa dožíva jubilea 90 rokov.

slovakia

left justify in out

Paul Berg vyrastal v Brooklyne (časť mesta New York). Jeho záujem o vedu podnietila učiteľka, ktorá podporovala študentov v ich vlastných vedeckých projektoch. Berg študoval biochémiu na Pennsylvánskej štátnej univerzite (Pennsylvania State University).

 

V druhej svetovej vojne slúžil v armáde USA v námorníctve na ponorke. Po skončení vojny absolvoval v roku 1948 univerzitné štúdium. Doktorskú prácu obhájil v roku 1952 na súkromnej univerzite Case Western Reserve University v štáte Ohio v USA a po krátkom pôsobení v Inštitúte cytofyziológie v dánskej Kodani vedecky pôsobil na univerzite vo Washingtone (USA) (Washington University School of Medicine) a na univerzite Cambridge v Spojenom kráľovstve.

 

Profesorom na univerzite vo Washingtone bol v rokoch 1955 až 1959, potom presídlil na univerzitu Stanford, kde sa venoval výučbe biochémie až do roku 2000. Riaditeľom centra pre výskum molekulárnej a genetickej medicíny (Beckman Center for Molecular and Genetic Medicine) bol v rokoch 1985 až 2000. V roku 2000 ukončil svoje pedagogické pôsobenie, ale vo vedeckej práci pokračoval.

 

Nobelovu cenu získal s dvojicou ďalších vedcov v roku 1980 za základný výskum v oblasti nukleových kyselín. Výsledky jeho vedeckej práce našli uplatnenie v rozsiahlej a stále sa rozvíjajúcej výrobe liekov a chemikálií. Schopnosť rekombinácie častí DNA a ich presun do buniek je tiež základňou nového spôsobu liečby chorôb technikou génovej terapie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies