Zákazy vjazdu do nemeckých miest môžu zasiahnuť vyše milión dieselov

NETKY.SK • 16 September 2018, 17:21 • 2 min
Zákazy vjazdu do nemeckých miest môžu zasiahnuť vyše milión dieselov

BERLÍN - Zákaz vjazdu starších dieselov do miest sa môže v Nemecku dotknúť až 1,3 milióna vozidiel.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z odpovede spolkového ministerstva dopravy pre parlamentnú frakciu Zelených.

 

Z týchto čísiel sú však vyňatí ľudia, ktorí pravidelne dochádzajú do miest z okolia. Zákaz vjazdu navyše musia schváliť správne súdy vo všetkých obciach z dôvodu vysokých hodnôt škodlivín v ovzduší.

 

Dopravný expert Zelených Oliver Krischer pre agentúru DPA uviedol: "Tomu najhoršiemu môžeme zabrániť len úpravou hardvéru v dieseloch normy Euro 5." Zaplatiť za to však musia automobilové koncerny. "Do čistenia emisií zabudovali lacnú techniku, a tým zvyšovali svoje zisky," dodal.

 

Podľa údajov ministerstva v 43 mestách s ovzduším najviac znečisteným oxidmi dusíka je registrovaných zhruba 475.000 áut normy Euro 4 a približne 840.000 novších dieselov normy Euro 5. Staršie uvedené autá sa predávali do začiatku roka 2011, novšie do septembra 2015.

 

Medzi najviac znečistené veľkomestá patria Berlín, Hamburg, Mníchov a Kolín, medzi menšími mestami sú to Reutlingen, Düren, Mühlacker alebo Schwerte. Hamburg medzičasom zaviedol čiastočné obmedzenie vjazdu starších dieselov, Stuttgart a Frankfurt nad Mohanom ich plánujú.

 

O hardvérových úpravách sa zatiaľ nerozhodlo, keďže na úrovni spolkovej vlády sa stále vedú spory, či sú možné a vhodné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies