Zákaz vývozu kakaa z Pobrežia Slonoviny firmy v EÚ krátkodobo nepoškodí

NETKY.SK • 26 Január 2011, 08:31 • 2 min
Zákaz vývozu kakaa z Pobrežia Slonoviny firmy v EÚ krátkodobo nepoškodí

Zákaz vývozu kakaa z Pobrežia Slonoviny firmy v EÚ krátkodobo nepoškodí

slovakia

left justify in out

img

Zákaz vývozu kakaa z Pobrežia Slonoviny na jeden mesiac by z krátkodobého hľadiska nemal poškodiť európskych výrobcov čokolády a cukroviniek. Uviedlo to dnes Združenie výrobcov čokolády, sušienok a cukroviniek v Európskej únii (Caobisco).
      Cena termínových kontraktov kakaa vzrástla po tom, ako Alassane Ouattara, medzinárodne uznaný za víťaza novembrových prezidentských volieb v Pobreží Slonoviny, vyzval v pondelok (24.1.) na mesačný zákaz vývozu kakaa z krajiny. Podľa neho by sa tým prerušil jeden z posledných zdrojov financovania úradujúceho prezidenta Laurenta Gbagba, ktorý odmieta uznať porážku a plánuje vládnuť ďalšie volebné obdobie. Pobrežie Slonoviny je pritom najväčším vývozcom kakaa na svete a na celkovej svetovej produkcii sa podieľa približne tretinou. Niektorí vývozcovia komodity už oznámili, že zastavujú registráciu nových kakaových bôbov na vývoz, vývoz už registrovaných bôbov však blokovať nebudú.
      "Caobisco a jeho členovia ubezpečujú spotrebiteľov, že prípadné zastavenie vývozu kakaa z Pobrežia Slonoviny v najbližšom období neovplyvní výrobu čokoládových produktov v takej kvalite, akú spotrebitelia očakávajú," oznámilo združenie. Caobisco zastupuje vyše 1800 výrobcov čokolády a cukroviniek v Európe.
      Ani podľa analytikov by mesačný zákaz nemal narobiť producentom čokolády a cukroviniek problémy, keďže do zákazu bola veľká časť z úrody bôbov už zaregistrovaná na vývoz. Problémy nastanú, ak by zákaz trval dlhšie.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies