Zákaz vychádzania a stanné právo aj v Azerbajdžane, vojsko obsadilo strategickú horu

NETKY.SK • 27 September 2020, 18:58 • 2 min
Zákaz vychádzania a stanné právo aj v Azerbajdžane, vojsko obsadilo strategickú horu

V súvislosti s dnešným začiatkom konfliktu v Náhornom Karabachu urobila krok azerbajdžanská strana, ide o okresy v blízkosti konfliktu. Vyjadril sa už aj ruský prezident Vladimír Putin.

slovakia

left justify in out

Baku - Azerbajdžan zakázal vychádzať obyvateľom metropoly Baku a ďalších miest. Okrem toho platí aj stanné právo. Stalo sa tak po nedeľňajšom vypuknutí bojov azerbajdžanskej armády s arménskymi separatistami v Náhornom Karabachu, informovala agentúra AFP.

 

Stanné právo nadobudne právoplatnosť od dnešnej polnoci a zákaz vychádzania od 21.00 h do 6.00 h. Ide o mestá a okresy blízko frontovej línie v Náhornom Karabachu. Správu o to predniesol hovorca azerbajdžanského prezidenta Hikmet Hadžijev.

 

 

Dodal, že vojská Azerbajdžanu dobyli strategickú horu Murovdag. To im umožní  držať kontrolu nad  dopravným spojením medzi Arménskom a arménskou enklávou v Náhornom Karabachu.


Náhorný Karabach je známy aj ako Náhorná karabašská republika, ktorá nie je medzinárodne uznaná. Nachádza sa na území Azerbajdžanu, ale pod vojenskou kontrolou Arménska. Cca 95 percent obyvateľov sú Arméni. Jerevan a Baku sa o územie sporia už mnoho rokov.

 

 

V súvislosti s konfliktom sa objavila aj výzva z Arménska, od premiéra Nikola Pašinjana, aby sa zabránilo tureckej pomoci. Ankara totiž podľa premiéra Arménov drží stranu práve Baku.

 

V bojoch arménskych separatistov s armádou Azerbajdžanu zahynulo podľa AFP, ktoré sa odvoláva na ministerstvo obrany Náhorného Karabachu, už šestnásť arménskych separatistov. AFP, ktorá sa odvoláva na Kremeľ, informovala, že ruský prezident Vladimír Putin vyzval na deeskaláciu násilia. Podobne reagujú aj západné krajiny a žiadajú o dialóg medzi krajinami sporu.

 

 

Turecko z vypuknutia konfliktu obviňuje práve Arménsko. "Ostro odsudzujeme útok Arménska proti Azerbajdžanu," vyhlásil hovorca tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona